STAznanost

Nogometni branilci so bolj izpostavljeni tveganju za demenco

London, 26. avgusta - Angleški raziskovalci so ob preučevanju nevroloških bolezni pri bivših nogometaših ugotovili, da so branilci izpostavljeni večjemu tveganju za demenco od njihovih soigralcev. Razlog iščejo pri pogostem odbijanju žoge z glavo, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

"Z raziskovanjem smo prišli do podatkov, na podlagi katerih predlagamo, da se pri prodaji nogometnih žog uveljavi zdravstveno opozorilo, da ponavljajoče odbijanje žoge z glavo lahko povzroča večje tveganje za demenco," je povedal nevropatolog prof. Willie Stewart z Univerze v Glasgowu.

Njegova ekipa znanstvenikov je raziskovala manjkajoči člen med nogometom in degenerativnimi možganskimi boleznimi. Novi podatki kažejo, da je možnost razvoja tovrstnih obolenj pri vratarjih podobna splošni populaciji, štirikrat večja za vse ostale igralce, pri branilcih, kjer so kontakti glave z žogo najbolj pogosti, pa petkrat večja. Povezavo so odkrili tudi med dolžino profesionalne kariere, kjer kratka kariera predstavlja le podvojeno tveganje.

Pri raziskovalnem delu so pregledovali zdravstvene podatke okoli 8000 škotskih bivših profesionalnih igralcev in jih primerjali s 23.000 prebivalci. Njihova odkritja dopolnjujejo prebojno raziskavo iz leta 2019, ki je bivšim nogometašem pripisala 3,5-krat večjo smrtnost zaradi nevrodegenerativnih bolezni.

"Za razliko od drugih nevrodegenerativnih bolezni pri tej poznamo tveganje. Lahko ga preprečimo in potencialno že danes ustavimo razvoj bolezni z omejevanjem odbijanja žoge z glavo. Je to sploh nujno potrebno za nadaljevanje nogometa? Ali malo drugače, je izpostavljenost demenci nujno zlo pri nogometu, ali lahko mogoče razmislimo o drugačni obliki igre," se sprašuje Stweart.

"Tudi če že danes uvedemo spremembe, se bodo pozitivni učinki pokazali šele čez 30 do 40 let. Se bomo danes zadovoljili s podatki ali bomo še naprej čakali in nadaljevali z nepotrebnimi poškodbami glave? Nogomet je drugače izjemen za zdravje, saj zmanjšuje pojavnost raka in kardiovaskularnih bolezni, a ne morem videti koristi povišanega tveganja demence," je še dodal za AFP.