STAznanost

Novartisove znanstvene nagrade tudi letos v roke slovenskim znanstvenikom

Ljubljana, 25. avgusta - Slovenski znanstveniki, zaposleni v Novartisu, so letos prejeli tri znanstvene nagrade, ki jih tradicionalno podeljuje farmacevtski velikan. Najvišje Novartisovo priznanje za uglednega znanstvenika je prejel dr. Igor Legen, nagrado za ugledne znanstvenike pa sta prejela še dr. Marija Bošković Ribarski in dr. Dušan Teslić.

Legen, vodja kliničnega razvoja v Razvojnem centru Slovenija, je najvišje Novartisovo priznanje prejel za pomembno vlogo pri razvoju inovativnega disolucijskega aparata oziroma umetnega želodca in črevesja, ki lahko simulira peristaltiko prebavil pri človeku in predstavlja izjemen napredek v biofarmaciji ter pri razvoju generičnih zdravil.

Vodilna raziskovalka v kliničnem razvoju Marija Bošković Ribarski je nagrado prejela za razvoj strategij za kompleksne in nestandardne klinične programe. Pripravila je več kot 160 kliničnih strategij za zdravila, ki so danes že uspešno na trgu, in tudi za tista, ki se še razvijajo.

Tretji prejemnik nagrade, vodja oddelka Načrtovanje delcev in sinteze Dušan Teslić, je bil nagrajen za razvoj številnih postopkov za aktivne farmacevtske učinkovine s ciljno usmerjenimi fizikalno-kemijskimi lastnostmi, so v sporočilu za javnost zapisali v skupini Sandoz, ki je del Novartisa.

V Novartisu želijo z nagradami izpostaviti tiste posameznike in ekipe, ki so se pri delu še posebej izkazali ter pomembno prispevali k razvoju in raziskavam v podjetju. Prejete nagrade dokazujejo pomembno vlogo slovenskih znanstvenikov pri Novartisovih in Sandozovih raziskavah ter razvoju, so še sporočili iz farmacevtskega podjetja.