STAznanost

Slovenija in Škotska obeležujeta četrt stoletja sodelovanja v komuniciranju znanosti

Ljubljana, 2. septembra - V letošnjem letu mineva četrt stoletja sodelovanja Slovenije in Škotske na področju popularizacije znanosti. Jubilej bosta partnerja, škotski Orkney International Science Festival (OISF) in Slovenski znanstveni festival (SZF), obeležila s posebnima izvedbama festivalov, na Škotskem med 2. in 8. septembrom ter v Sloveniji med 28. in 30. septembrom.

Slovensko-škotsko sodelovanje z vključevanjem splošne javnosti v dialog s poklicnimi raziskovalkami in raziskovalci ter ostalimi komunikatorji znanosti poteka tako s skupnimi festivalskimi dogodki, kakor tudi z izmenjavo komunikatorjev na letnih festivalih znanosti.

Letošnja festivala bosta še posebej posvečena sodelovanju, saj sta škotski festival, ki se je začel danes, skupaj odprla direktorja Howie Firth in Edvard Kobal, otvoritev pa sta nagovorila tudi škotski zdravnik Gavin Woodbridge in slovenska novinarka znanosti, asistentka kognitivnih znanosti ter sodelavka Sledilnika Covid-19 Zarja Muršič.

Skupni festivalski dogodek bo potekal tudi v soboto, in sicer o škotsko-slovenski intelektualki Fanny Susan Copeland, prvi lektorici angleškega jezika na prvi slovenski univerzi v letih 1921-1941. Copelandova je bila aktivna tudi v povezovanju slovenskih in britanskih znanstvenikov in alpinistov, velika ljubiteljica slovenskih gora ter med prvimi intelektualci na Slovenskem, ki so se zavzemali za zaščitena področja v alpskem prostoru, so v sporočilu za javnost zapisali v Ustanovi Slovenska znanstvena fundacija.

Slovenski znanstveni festival bo medtem potekal med 28. in 30. septembrom 2021. Poleg skupne otvoritve bodo v duhu sodelovanja pripravili tudi panel, posvečen spominu na vizionarja Hermana Potočnika-Noordunga (1892-1929), na katerem bodo sodelovali poznavalci Kraljevega observatorija v Edinburgu in World Space Week Association.

OISF je eden izmed sodobnih festivalov znanosti z najdaljšo tradicijo vsakoletnega organiziranja. Ustanovljen je bil leta 1991 kot Orkney Science Festival in se kmalu razširil v mednarodni format. Kmalu po ustanovitvi je s festivalom začel sodelovati tudi slovenski SZF.