STAznanost

V Digitalnem središču Slovenije september v znamenju umetne inteligence

Ljubljana, 7. septembra - V Digitalnem središču Slovenije septembrsko dogajanje poteka v znamenju umetne inteligence. Obiskovalci bodo lahko na različnih dogodkih spoznali možnosti njene uporabe v vsakodnevne in poslovne namene, predstavili bodo tudi pravni okvir njene uporabe, so povedali na današnji novinarski konferenci.

Raziskovalec na področju umetne inteligence z Instituta Jožef Stefan Marko Grobelnik je pojasnil, da je umetna inteligenca sklop tehnologij, ki se ukvarjajo s kompleksnimi problemi. "Umetna inteligenca nas spremlja vsak dan, ko naredimo poizvedbo na Googlu ali ko uporabljamo Facebook na mobilnem telefonu," je dejal. Umetna inteligenca je prisotna tudi v podjetjih.

Digitalno središče Slovenije bo v tem mesecu gostilo slovenska podjetja, ki delujejo na področju umetne inteligence. To se bo odvilo pod sponzorstvom Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco (IRCAI), ki pod okriljem organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo deluje prav v Sloveniji.

Generalni direktor direktorata za informacijsko družbo na ministrstvu za javno upravo Peter Jenko je predstavil aktivnosti na področju zakonodaje, ki spremljajo uvedbo umetne inteligence. Med drugim se odpirajo pravna vprašanje glede odgovornosti za nastalo škodo, vprašanja na področju intelektualne lastnine in etična vprašanja glede njene uporabe.

Zato je regulacija tega področja s pomočjo horizontalnega pravnega akta pomembna, je izpostavil. Tako je trenutno v pripravi prvi evropski pravni okvir za uporabo umetne inteligence, ki naj bi zavaroval varnost in pravice ljudi in podjetij ter obenem spodbudil naložbe v tehnološki razvoj in inovacije. Predlagani akt postavlja različna regulatorna bremena za različne sisteme, pri čemer nekatere tudi prepoveduje, je še pojasnil Jenko.

Pripravo zakonskega okvira podpirajo tudi na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, kjer jim je posebej pomembno spoštovanje človekovih pravic in splošne uredbe GDPR, je poudaril Gregor Umek z gospodarskega ministrstva. Na ministrstvu spodbujajo tudi uporabo umetne inteligence v poslovne namene. Umek je pri tem zagotovil, da bodo na ministrstvu načela etične njene uporabe upoštevali tudi v prihodnje.

Izvršni direktor za marketing in trajnostni razvoj družbe BTC Miha Mermal je dejal, da so inovativnost začeli spodbujati že pred leti, med drugim z ustanovitvijo ABC pospeševalnika. V okviru slednjega investirajo v zagonska podjetja, med katerimi so nekatera že testirala umetno inteligenco. Njen potencial vidijo predvsem na področju upravljanja nepremičnin.

Po besedah direktorice Digitalnega inovacijskega stičišča Slovenije Katje Mohar Bastar so do konca septembra pripravili še nekaj dogodkov, na katerih bodo lahko posamezni uporabniki, predstavniki gospodarstva in regulatorji predstavili svoje predloge glede rabe umetne inteligence.

Pripravili so tudi izobraževalne delavnice za osnovnošolce, dijake in študente na katerih bodo lahko pridobili digitalne kompetence, ki jim bodo pomagale pri iskanju zaposlitve. Pripravljajo še programe za vseživljenjsko izobraževanje na področju digitalnih tehnologij, saj se te stalno spreminjajo, je dejala.

Vodja sektorja za spodbujanje internacionalizacije na Spiritu Mateja Jarc je predstavila pomen digitalnega središča za večjo prepoznavnost slovenskih podjetij v svetu. Do konca leta je namreč načrtovanih več obiskov tujih delegacij, med drugim iz Madžarske, Srbije, Poljske, Avstrije, Japonske in Slovaške. Po septembru, ko je v poudarek na umetni inteligenci, bo oktobra v ospredju tehnologija 5G, je pojasnila.