STAznanost

Izraelska študija: mRNA cepivo pred okužbo z novim koronavirusom učinkovito ščiti tudi nosečnice

Tel Aviv, 7. septembra - Cepivo mRNA proti covidu-19 proizvajalca Pfizer/BioNTech pred okužbo z novim koronavirusom ter bolnišničnim zdravljenjem dobro ščiti tudi nosečnice. Učinkovitost cepiva je pri nosečnicah primerljiva s splošno populacijo, je pokazala raziskava, ki so jo opravili v Izraelu, njene ugotovitve pa objavili v strokovni reviji Nature Medicine.

V raziskavi inštituta Clalit iz Tel Aviva so obdelali podatke več kot 21.000 cepljenih in necepljenih nosečnic, starejših od 16 let, iz Izraela, kjer proti covidu-19 cepijo zgolj s cepivom Pfizer/BioNTech.

V skupini cepljenih nosečnic so potrdili 131 okužb z virusom sars-cov-2, v skupini necepljenih pa 235. Skupini sta bili sicer primerljivi po številnih dejavnikih, kot so starost, mesec nosečnosti, izvor in kraj prebivanja. Znanstveniki pa ob tem niso raziskovali morebitnih reakcij in stranskih učinkov cepljenja, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Po prejetem drugem odmerku cepiva proti covidu-19 je bila učinkovitost cepiva 96 odstotkov, so ugotovili znanstveniki pod vodstvom Noe Dagan. Cepivo je bilo proti simptomatski okužbi učinkovito celo 97-odstotno, pri preprečevanju hudega poteka bolezni covid-19, za katero je potrebno bolnišnico zdravljenje, pa 89-odstotno. Med cepljenimi so poleg tega zabeležilo zgolj en sam hud potek bolezni in nobene smrti.

Ob tem so znanstveniki poudarili, da bi lahko dokazi o učinkovitosti cepiva prispevali tudi k večji naklonjenosti cepljenju proti covidu-19 med nosečnicami.

Podatke za raziskavo so sicer pridobili iz obdobja, ko je v Izraelu krožila predvsem različica novega koronavirusa alfa. Trenutno v državi, podobno kot drugod po svetu, prevladuje bolj nalezljiva različica delta, cepiva proti njej pa so nekoliko manj učinkovita.

V Sloveniji je Združenje za perinetalno medicino izdalo mnenje, da je na podlagi trenutnih dokazov strokovno upravičeno cepljenje nosečnic proti
covidu-19 z mRNA cepivi.

mRNA cepiva so sestavljena iz molekule imenovane informacijska RNA (mRNA), ki vsebuje navodilo za izdelavo proteina bodice S. To je protein, ki se sicer nahaja na površini virusa sar-cov-2 in ga virus potrebuje za vstop v celice človeka. Imunski sistem prepozna protein kot tujek in proti njemu tvori protitelesa. mRNA se v celici hitro razgradi, imunski odziv pa se shrani.

Če kasneje oseba pride v stik z virusom sars-cov-2, ga bo imunski sistem prepoznal in bo pripravljen telo braniti pred njim. mRNA cepiva omogočajo tvorbo imunskega odgovora proti virusom brez izpostavitve virusu, niti v mrtvi ali oslabljeni obliki.