STAznanost

V Novi Gorici tradicionalna konferenca o informacijski varnosti

Nova Gorica, 8. septembra - Podjetje Palsit te dni v Novi Gorici organizira tradicionalno konferenco Infosek, ki velja za največji dogodek v Sloveniji na področju informacijske varnosti. Na tridnevni konferenci, ki se bo začela danes popoldan, se bodo udeleženci seznanili z najnovejšimi trendi in spoznanji na področju informacijske varnosti.

Kot je za STA povedal direktor podjetja Palsit Aleksander Šinigoj, bo na konferenci poudarek na internetu stvari oziroma na gospodinjskih napravah, ki komunicirajo s spletom. Izpostavili bodo tudi varnost v oblaku, saj se ogromno podatkov ne shranjuje več lokalno na računalniku ali telefonu, temveč se v oblaku.

Prav tako je izziv učinkovitost orodij za informacijsko varovanje, saj se napadena podjetja včasih niti ne zavedajo, da so napadena. Na konferenci pa bodo izpostavili tudi korake za čim hitrejše okrevanje po napadu za zmanjšanje škode. Škoda napadov namreč ni le v tem, da so neki podatki odtujeni ali nedostopni, temveč lahko napadi celo onemogočijo nadaljnje poslovanje podjetja.

Govora bo tudi o kibernetskem vojskovanju. "Opažamo, da je to tema, ki straši največje države na tem svetu, in zagotovo je pomembno, da se pripravimo," je pojasnil Šinigoj.

Na konferenci letos pričakujejo več kot 500 udeležencev. Informacijska varnost je namreč tema, ki je iz leta v leto pomembnejša. Kot so izpostavili že na lanski konferenci, je epidemija covida-19 močno pospešila in zaznamovala razvoj informatike in vsega, kar je z njo povezano. Tako je bilo neprimerno več tudi hekerskih napadov in varnostnih groženj.

"Ko smo začeli s konferenco pred 19 leti, smo imeli le eno sekcijo, udeleženci pa so bili predvsem entuziasti, ki so se zanimali za to področje. Podjetja takrat še niti niso imela varnostnih inženirjev ali specialistov za informacijsko varnost, danes pa vsako večje podjetje zaposluje svojega etičnega hekerja, ki lahko podjetje zaščiti ali obvaruje," je pojasnil Šinigoj.

V sklopu konference, ki ponuja vrsto predavanj in okroglih miz s področja informacijske varnosti in upravljanja tveganj, bo letos potekalo pet različnih sekcij. Poleg strokovnih vsebin organizatorji izpostavljajo tudi druženje ter tradicionalno podelitev nagrad s področja informacijske varnosti, in sicer nagrado za življenjsko delo, za varnostnega inženirja leta ter za varnostni produkt leta.

Varnostnim inženirjem, vodjem varnosti in sistemskim administratorjem bo na konferenci namenjena sekcija Infosek. Direktorji informatike in drugi vodstveni kadri se bodo na ločeni sekciji posvetili kibernetski varnosti in digitalizaciji ter znanjem o upravljanju in vodenju informatike. Poseben del konference pa bo namenjen poslovnim sekretarjem, kadrovnikom, prodajnikom, tržnikom in ostalim, ki jih zanima področje osebne in poslovne rasti.