STAznanost
Humanistika in družboslovje

Znanstvenoraziskovalni center SAZU slavi 40 let delovanja

Ljubljana, 9. septembra - Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU) je pripravil niz prireditev, s katerimi ZRC obeležuje 40-letnico obstoja. Že ob 8.30 bo zadonela glasbena budnica, sledila bo predstavitev novih izdaj ter odprtje prenovljene knjigarne Azil, večer pa bo zaznamoval koncert Svetlane Makarovič in Janje Majzelj.

Dogajanje ob 40-letnici delovanja ZRC bo že zarana napovedala glasbena budnica s 40 skladbami za 40 let, ki jih je za priložnost izbral raziskovalec ZRC SAZU, piše v sporočilu za javnost.

Ob 11. uri bo sledila novinarska konferenca Založbe ZRC v Atriju ZRC, na kateri bodo predstavili šest novih publikacij Založbe ZRC, med katerimi bosta Slovar slovenskega knjižnega jezika 16. stoletja in Zgodovina slovanske mitologije v XX. stoletju Nikolaja Mihajlova. V kratkem pogovoru s predstavnikoma založbe QuduLibri iz Gorice bodo predstavili tudi nedavno izdan italijanski prevod nagrajenega slovenskega stripa Črni plamen Zorana in Ivana Smiljanića z naslovom Fiamma Nera.

Predstavitvi knjig bo sledilo odprtje prenovljenih prostorov knjigarne Azil na novi lokaciji na Novem trgu 2. Ob tej priložnosti bo naprodaj izbor 40 naslovov največjih knjižnih uspešnic Založbe ZRC s 40-odstotnim popustom, so sporočili z ZRC SAZU.

Po 15. uri bo pred knjigarno Azil glasbo vrtel DJ Udo Brenner, za 19. uro pa je napovedan koncert Svetlane Makarovič in Janje Majzelj. Umetnici veže posebna povezava. Janja Majzelj je namreč že pred leti za Slovensko mladinsko gledališče pripravila avtorski glasbeno-gledališki projekt Krizantema na klavirju, že večkrat pa sta skupaj stali na odru koncerta Nosil bom rdečo zvezdo, ki ga prireja Svetlana Makarovič.

Po koncertu bo tempo druženja ponovno narekoval Udo Brenner.