STAznanost

Slovenski jamarji presegli globino 1000 metrov

Ljubljana, 13. septembra - Jamarji iz Društva za raziskovanje jam Ljubljana so ta konec tedna na Kaninskih podih v Breznu spečega dinozavra presegli globino 1000 metrov. Na novo odkrita jama je deseta več kot 1000 metrov globoka jama v Sloveniji in ena izmed 100 najglobljih jam na svetu, je sporočil predsednik društva Matic Di Batista.

Jamarji so raziskave v Breznu spečega dinozavra začeli že okoli leta 2007, a so leta 2008 raziskovanje opustili, saj na globini 300 metrov niso odkrili nadaljevanja jame.

Jamarji menijo, da jim je novo odkrivanje omogočil napredek v razsvetljavi. Tako so deset metrov nad dnom Brezna spečega dinozavra so opazili okno ter splezali do njega. Za oknom so se odprle horizontalne galerije z brezni. V dveh akcijah, na katere so se jamarji podali letos, so presegli globino 400 metrov. Na naslednjih dveh akcijah konec avgusta so dosegli globino 730 metrov.

Raziskovanje so jamarji nadaljevali ta konec tedna. Odkrili so, da se jama od točke na globini 730 metrov še nadaljuje. Raziskovanje jih je privedlo v dvorano na globino 1040 metrov.

Letos je jamarjem tako v petih raziskovalnih akcijah uspelo preseči globino 1000 metrov. Brezno spečega dinozavra je 1040 metrov globoka jama, ki je dolga okoli dva kilometra, so navedli v društvu.

"Jama je zanimiva tudi zato, ker nas že od globine 350 metrov spremlja precej velika količina vode, ki večkrat izgine in se nato nižje spet pojavi. Na zadnji akciji smo celokupno raziskali in izmerili 580 metrov novih rovov," so v poročilu zapisali jamarji.