STAznanost

Chemcolor Sevnica in IJS z novim dosežkom na področju premazov

Ljubljana, 14. septembra - Podjetje Chemcolor Sevnica je v sodelovanju z raziskovalci Instituta Jožef Stefan (IJS) razvilo novo tehnološko rešitev za proizvodnjo premazov na osnovi poliuretana brez izocianatov. Raziskovalci so zasnovali sodobno rešitev, ki ne le, da prinaša koristi za podjetje in sam proizvodni proces, temveč tudi za končne uporabnike, obenem pa ponazarja prednosti sodelovanja podjetij z raziskovalnimi organizacijami.

Nova tehnološka rešitev zmanjšuje število stranskih proizvodov, ki jih ni mogoče reciklirati ali ponovno uporabiti v sintezi, zmanjšuje skupne proizvodne stroške, porabo energije in posledično zmanjšuje onesnaževanje okolja.

Kot so sporočili z IJS, se zaradi projekta v proizvodnem procesu porabi manj ljudem in okolju nevarnih kemikalij, obenem pa ga je mogoče nadzorovati pod manj strogimi pogoji. Rešitev je bolj prijazna tudi za končnega uporabnika, ker za uporabo ne zahteva tako strogih pogojev pri nanosu.

Podjetje Chemcolor Sevnica se je pri izvornem iskanju ekološko-tehnološke rešitve obrnilo na Center za prenos tehnologij in inovacij, ki jih je povezal s tehnološkima centroma iz Slovenije in Madžarske. Iz Slovenije so sodelovali raziskovalci Odseka za fizikalno in organsko kemijo na Institutu Jožef Stefan, ki so v domačem in mednarodnem okolju prepoznani strokovnjaki pri sintezi novih spojin in okolju prijaznih prevlek.

Chemcolor Sevnica je družinsko podjetje, ki se ukvarja z razvojem in proizvodnjo premazov za različne namene. Del uspešne linije proizvodov podjetja je eno-komponenten vlago utrjujoč poliurea premaz, ki vsebuje proste izocianate. Taki premazi so kemično odporni, zelo prilagodljivi, odporni na UV, vremensko odporni in imajo dobre mehanske lastnosti.