STAznanost
Medicina in zdravje

Slovenski raziskovalci bodo sodelovali pri projektu za hitrejše napovedovanje endometrioze

Ljubljana, 17. septembra - Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani in Ginekološka klinika UKC Ljubljana bosta sodelovali pri projektu Trendo, ki se bo osredotočil na možnosti ustreznejše in hitrejše napovedi diagnoze in uspešnejšega zdravljenja endometrioze. Kot so sporočili s fakultete, je projekt namreč dobil zeleno luč za financiranje v okviru razpisa MSCA Research and Innovation Staff Exchange - RISE.

Raziskovalna skupina Tee Lanišnik Rižner že vrsto let preučuje molekularne osnove in biokemijske označevalce hormonsko odvisnih bolezni, med katerimi je tudi endometrioza. Skupaj z Andrejem Voglerjem z Ginekološke klinike UKC Ljubljana bodo za odkrivanja novih biooznačevalcev prispevali biobanko vzorcev krvi bolnic z endometriozo ter svoje znanje in izkušnje na tem področju.

Skupina s fakultete bo v okviru projekta sodelovala tudi pri razvoju novih eksperimentalnih modelov endometrioze in pri odkrivanju biooznačevalcev s pristopom tarčne metabolomike z uporabo tekočinske kromatografije v povezavi z masno spektrometrijo. Pri projektu bodo sodelovale Tatjana Lončar, Maja Pusić in Maša Sinreih.

Projekt bo omogočil sodelovanje raziskovalcev s področja kliničnih in translacijskih raziskav in industrijskih partnerjev iz šestih evropskih in ene južnoameriške države in bo prispeval k odkrivanju biooznačevalcev za neinvazivno diagnostiko ter razvoju novih diagnostičnih testov za rutinsko klinično uporabo.

Cilj projekta je s pristopi genomike, transkriptomike, proteomike, metabolomike, biostatistike in strojnega učenja razviti diagnostične algoritme. Slednji bodo vključevali kombinacije različnih vrst molekul skupaj s kliničnimi podatki za nadaljnjo preverjanje in potrjevanje ter končni prenos v kliniko.

Endometrioza je ena najpogostejših kroničnih bolezni, ki prizadene do 10 odstotkov žensk v rodni dobi oziroma približno 180 milijonov žensk po vsem svetu. Pri tej kompleksni, hormonsko odvisni in vnetni bolezni se endometriju podobno tkivo pojavi izven maternice. To lahko povzroči močne bolečine med menstruacijo in spolnim odnosom, kronične bolečine v medenici in neplodnost.

Zaradi nespecifičnih simptomov je postavitev diagnoze dolgotrajna in lahko traja celo od sedem do 10 let, preden bolnica izve, da je razlog bolečin in neplodnosti endometrioza. Tudi trenutno zdravljenje te bolezni ni optimalno, saj se endometrioza po operativnem zdravljenju pogosto ponovi, hormonska zdravila, ki se uporabljajo, pa imajo vrsto neželenih učinkov, so še zapisali na medicinski fakulteti.