STAznanost

Slovenski festival znanosti letos z geslom Zaupajmo znanstvenikom!

Ljubljana, 15. septembra - Slovenska znanstvena fundacija (SZF) bo med 28. in 30. septembrom organizirala 27. slovenski festival znanosti, ki bo potekal pod geslom Zaupajmo znanstvenikom! Geslo so izbrali, da bi v luči nezaupanja v povezavi z novim koronavirusom opozorili javnost, da je nujno potrebno sprejeti drugačen odnos do znanosti, so sporočili organizatorji.

S festivalom želijo organizatorji opozoriti, da znanstveniki "ne postavljajo in tudi ne predstavljajo splošni, pa tudi ne posebnim javnostim, trditev o virusu, o pomenu preprečevanja njegovega razširjanja, zagovarjajo cepljenje, brez dokazov".

Kot so zapisali, bo prav letošnji nacionalni slovenski festival znanosti zaradi situacije v družbi "priložnost za opustitev nekritičnega odnosa do številnih dostopnih informacij v elektronski obliki".

Poleg tega bo tudi izziv ob iskanju učinkovitega načina posredovanja informacij s področja znanosti zlasti splošni javnosti. "Prav bi bilo, če bo letošnji 27. slovenski festival znanosti spodbudil s svojo odličnostjo preobrat pri številnih državljanih, ki še dvomijo v znanost in v spoznanja vrhunskih raziskovalcev," so še sporočili.

Na festivalu, ki bo potekal z mednarodno udeležbo, se bodo prvi dan sicer osredotočili na naravoslovje in eksperimentalno metodo izvajanja znanstveno-raziskovalne dejavnosti, drugi dan bodo v ospredju tehnologije, tretji festivalski dan pa bo prinesel medgeneracijski pogled na okuženost in na dediščino preteklosti.