STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Danes žalna seja v spomin profesorju Jožetu Štirnu

Ljubljana, 16. septembra - Na Nacionalnem inštitutu za biologijo in Biotehniški fakulteti UL bodo danes organizirali žalno sejo v spomin profesorju Jožetu Štirnu. Bil je morski fitoplanktolog in ekolog ter postavil temelje dela Morske biološke postaje Piran. V avli fakultete bo med 8. in 16. uro odprta tudi žalna knjiga, so sporočili z Nacionalnega inštituta za biologijo.

Štirn je že zgodaj spoznal nujnost povezave ekologije morja z oceanografijo, kemijo in mikrobiologijo morja. Postavil je temelje za kasnejše specializirano raziskovalno delo na posameznih segmentih morske ekologije na Morski biološki postaji Piran. S številnimi prispevki v poljudno-znanstvenih revijah in dnevnem časopisju je pomembno prispeval k osveščanju javnosti o onesnaževanju morja, opozarjal pa je tudi na njegovo bogastvo in možnost izkoriščanja, je zapisal Jadran Faganeli.

Jože Štirn se je rodil leta 1934 v Ljubljani, umrl pa konec avgusta. Po končani klasični gimnaziji leta 1946 je študiral biologijo na Univerzi v Ljubljani (UL), še pred diplomo (1965) je postal direktor Zavoda za raziskovanje morja v Portorožu (1962). Leta 1968 doktoriral na ljubljanski univerzi.

Po letu 1968 je vodil oddelek za bentoške nevretenčarje ameriškega Inštituta Smithsonian v Salamboju v Tunisu. Leta 1970 se je vrnil v domovino in prevzel vodenje Morske biološke postaje Inštituta za biologijo Univerze v Ljubljani v Portorožu. Začel je obsežen raziskovalni projekt, ki je vključeval raziskave bioloških, fizikalnih in kemijskih lastnosti obalnega morja vključno s pritoki, morskega rastlinstva in živalstva ter morskih združb in onesnaženja.

Kot izredni in nato redni profesor je v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja poučeval oceanografijo, ekologijo morja in ribiško biologijo na oddelku za biologijo Biotehniške fakultete UL.

V začetku osemdesetih let je Jože Štirn odšel v tujino. Zaposlil se je pri medvladni komisiji za oceanografijo pri Unescu z večletnimi misijami v Jemnu, Adenu in Kamerunu. Med letoma 1988 in 1990 je bil profesor na Univerzi v Nici. Nato je prevzel odprto profesuro na Univerzi Sultan Qaboos v Omanu ter poučeval biološko oceanografijo in ekologijo morja. Raziskoval je oceanografske razmere, bioprodukcijo in združbe morskih organizmov ter zbral množico planktonskih vzorcev in v sklopu projekta Tethys pripravljal monografijo in atlas planktonskih alg Sredozemskega morja, Indijskega oceana in obrobnih morij. Po njem so poimenovali nov rod rdečih alg Stirnia prolifera in sedem živalskih vrst.

Vrsto let je predaval na Université Internationale de la Mer v Cagnes-sur-mer, ki mu je leta 2002 podelila naziv zaslužnega profesorja. Leta 2012 je prejel veliko nagrado Nacionalnega inštituta za biologijo za življenjsko delo.