STAznanost

V okviru Evropske noči raziskovalcev tudi raziskava o pogledu na znanost in raziskovalce v Sloveniji

Ljubljana, 16. septembra - V okviru znanstvenega festivala Evropska noč raziskovalcev poteka projekt ZnAnosT za vsE - ZATE. Znotraj projekta v organizaciji konzorcija Univerze v Mariboru, Univerze v Novi Gorici in Univerze na Primorskem raziskovalna skupina pripravlja tudi niz vsebinsko podobnih raziskav o podobi raziskovalcev in pomenu ter mestu znanosti v Sloveniji.

Skupina pod vodstvom Branka Lobnikarja s Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru raziskave opravlja med raziskovalci samimi, med splošno populacijo ter med znanstvenimi novinarkami in novinarji.

Raziskava, namenjena novinarjem s področja znanosti, ki je dostopna na povezavi https://1ka.arnes.si/a/28552, se osredotoča na vsebino komuniciranja znanosti in raziskovalnih rezultatov.

Kot je za STA pojasnil Lobnikar, želijo z njo ugotoviti, kako novinarji s področja znanosti ocenjujejo pomen ter položaj znanosti v Sloveniji ter sposobnost slovenskih raziskovalcev komunicirati njihove znanstvene rezultate.

Raziskava, namenjena splošni javnosti ter njihovemu pogledu na raziskovalce in znanost, je medtem dosegljiva na https://1ka.arnes.si/a/28485.

Evropska noč raziskovalcev je vseevropski dogodek, s katerim želijo približati znanstveno raziskovanje splošni javnosti. Skupaj s serijo preddogodkov nudi raziskovalcem priložnost, da predstavijo javnosti raznolikost znanosti in njenega učinka na vsakodnevno življenje državljanov in da spodbudijo zanimanje za poklic raziskovalca, še posebej med mladimi.

Evropska noč raziskovalcev se vsako leto odvija na pobudo Evropske komisije, ki zanjo nudi sredstva. Tako je tudi letos financirana iz okvirnega programa za raziskovanje in tehnološki razvoj Obzorje 2020 (Horizon 2020), programa Marie Sklodowska-Curie, je zapisano v sporočilu za javnost na spletni strani mariborske univerze.

Osrednji dogodek Evropske noči raziskovalcev poteka na zadnji septembrski petek, tokrat 24. septembra.