STAznanost

Šentjakobsko gledališče ob stoletnici z znanstvenim simpozijem

Ljubljana, 17. septembra - V okviru praznovanja stoletnice Šentjakobskega gledališča Ljubljana se bo danes v prostorih SAZU začel dvodnevni znanstveni simpozij. S prispevki bo sodelovalo 17 predavateljev, priznanih strokovnjakov teatrologov, zgodovinarjev, muzikologov in gledališčnikov. Uvodno predavanje bo pod naslovom Eden drugmu/ena drugi ogen dajmo imel Mladen Dolar.

Simpozij bosta s pozdravnima nagovoroma odprla direktor ZRC SAZU Oto Luthar in predsednik upravnega odbora šentjakobskega gledališča Janez Vlaj. Sledilo bo uvodno predavanje filozofa Dolarja s podnaslovom Linhart, Cankar in mi ostali.

V nadaljevanju se bodo za govorniškim odrom Prešernove dvorane zvrstili Franci Pivec, ki je prejemnik zlate plakete za življenjsko delo na področju ljubiteljske kulture, arhitekt Jurij Kobe, ki bo v svojem prispevku spregovoril o prenovi Mestnega doma in Šentjakobskega odra ter srbski teatrolog, dramaturg in režiser Milan Mađarev, ki bo spregovoril o (ne)gotovi prihodnosti amaterskega gledališča.

Janja Korun in Mile Korun bosta predstavila uprizoritev Linhartovega Matička na odru Šentjakobskega gledališča. Kot so spomnili organizatorji, je Korun kot veliko drugih profesionalnih ustvarjalcev sodeloval s Šentjakobskim gledališčem, v katerem sicer igrajo ljubiteljski igralci.

V popoldanskem delu simpozija, ki bo nosil naslov Gledališče. Drama. Institucija bodo nastopili Igor Žunkovič, Rok Andres, Neža Zajc, Krištof Jacek Kozak in Mateja Pezdirc Bartol.

Popoldne bodo pripravili tudi voden ogled po razstavi Izkusi Šentjakobsko gledališče, ki je postavljena v Zgodovinskem in Steklenem atriju Mestne občine Ljubljana, avtorice pa so Ira Ratej, Barbara Matul Kamalar in Katja Komljanec Koritnik. Pozneje se bo dogajanje preselilo v prostore gledališča, kjer bo potekal voden ogled prenovljene dvorane. Dan bo sklenila predstava Augusta Strindberga Pelikan v režiji Mareta Bulca.

Simpozij se bo nadaljeval v soboto s tematskim sklopom prispevkov pod naslovom Družba. Politika. Gledališče I. Kot prva bo nastopila Monika Deželak Trojar, ki ji bodo sledili še Metoda Kokole, Luka Vidmar, Pietro Metastasio in Tomaž Simetinger. V okviru drugega dela sklopa Družba. Politika. Gledališče. II. pa bodo popoldne nastopili še Alenka Koron, Luthar in Eda Čufer Conover.

Dvodnevnemu simpozijskemu srečanju bo konec leta sledil natis zbornika razprav, piše v spletni publikaciji ZRCalnika. Simpozij je del znanstvenega projekta ARRS Oblikovanje novega kulturnega polja v Sloveniji v 1980-ih: civilna družba med nacionalističnimi politikami in medkulturnim sodelovanjem.