STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Slovensko farmacevtsko društvo podelilo odličja za leti 2020 in 2021

Ljubljana, 18. septembra - Slovensko farmacevtsko društvo (SFD) je v četrtek podelilo nagrade za izjemne zasluge pri razvoju farmacevtske stroke v slovenskem in mednarodnem prostoru za leti 2020 in 2021. Najuglednejši nagradi za življenjsko delo na področju farmacije, Minařikovi odličji sta prejela ustanovitelj podjetja Medis Tone Strnad in vodja bolnišnične lekarne Onkološkega inštituta UKC Ljubljana Monika Sonc.

Strnad, ustanovitelj in lastnik Medisa, ki je odličje zaradi epidemije prejel z enoletno zamudo, "je član SFD že več kot štirideset let in vseskozi predano soustvarja slovensko farmacevtsko zgodovino", so v sporočilu za javnost zapisali v društvu.

Med drugim je njegovo podjetje kot generalni pokrovitelj sodelovalo tudi pri pripravi slovenskega Farmacevtskega terminološkega slovarja, ki je eden od temeljev slovenske farmacevtske stroke, so še zapisali.

Letošnja prejemnica Minařikovega odličja Monika Sonc je "na področju onkološke farmacevtske dejavnosti s svojo samoiniciativnostjo, prodornostjo, vztrajnostjo in doslednostjo omogočila razvoj in napredek". Kot so zapisali v obrazložitvi, so ji odličje podelili za "posebne zasluge za razvoj slovenske klinične farmacije in onkološke farmacevtske dejavnosti ter prizadevno delo v društvu".

Minařikova odličja društvo podeljuje od leta 1975 "kot najvišjo strokovno potrditev za izstopajoče, dolgoletne zasluge pri razvoju farmacije na pedagoškem, znanstveno-raziskovalnem ali strokovno organizacijskem področju".

Poleg odličij od leta 1990 SFD vsako leto podeli tudi Minařikova priznanja. Tokrat so jih za lansko leto prejeli Marko Anderluh, Irena Debeljak, Andreja Hohler, Marjetka Korpar in Tanja Tomšič, za letos pa Vesna Bizjak, Karmen Grom, dr. Miha Homar, dr. Martina Perharič in Tanja Zorin.