STAznanost

V Tehniškem muzeju ta teden tradicionalni Dnevi strojništva

Bistra, 20. septembra - V Tehniškem muzeju Slovenije se bodo v torek začeli tradicionalni Dnevi strojništva. Na predstavitvah, ki bodo potekale do petka ter v nedeljo, bodo strokovnjaki z ljubljanske fakultete za strojništvo predstavili številne možnosti inovativnega premagovanja izzivov prihodnosti ter obiskovalcem ponudili vpogled v svet inženirske kreativnosti.

Kot so sporočili iz muzeja, si bodo obiskovalci lahko ogledali devet različnih delavnic. Med drugim bodo strokovnjaki v okviru infrardeče termografije predstavili uporabo hitrotekoče kamere v vidnem in infrardečem spektru.

Obiskovalci bodo spoznali tudi osnovne elemente sistemov za avtomatsko diagnostiko, s pomočjo kaotičnega nihala ter vodnega kolesa bodo videli, kako težko je napovedati vreme, predstavili pa jim bodo tudi hranilnik toplote, tehnologijo 3D-tiskanja, tribologijo in nanotehnologijo, kompleksno vedenje polimernih materialov in Stewartovo simulacijska ploščad.

Obiskovalci si bodo lahko ogledali tudi daljinsko vodena brezpilotna letala in študentski dvosedežnik Student Roadster.

Od ponedeljka do petka v dopoldanskih urah v Tehniškem muzeju Slovenije pričakujejo predvsem šolske skupine, v okviru dogodka Noč raziskovalcev v petek pa bodo vrata v muzeju odprli tudi v večernih urah, ko bodo razstavni prostori brezplačno na ogled individualnim obiskovalcem.

V nedeljo bodo Dnevi strojništva odprti za vse obiskovalce, demonstracije pa bodo potekale vsako polno uro.