STAznanost

Začenja se četrta sezona gostujočih predavanj ASEF Speaker Series

Ljubljana, 20. septembra - Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija (ASEF) bo prihodnji mesec začela četrto sezono gostujočih predavanj profesorjev. Predavanja, ki bodo potekala virtualno, bo odprla Klementina Fon Tacer s predavanjem o tem, kako skupina genov, ki se je evolucijsko razvila, da ščiti spolne celice pred stresom, vpliva na razvoj raka pri ljudeh in živalih.

Poleg profesorice na Texas Tech University School of Veterinary Medicine v Teksasu, kjer vodi tudi Texas Center for Comparative Cancer Research, bodo v prvem delu sezone nastopili še Gregor Gorjanc z raziskovalnega Inštituta Univerze Roslin v Edinburghu, izredna profesorica prava človekovih pravic na Centru odličnosti iCourts na Univerzi v Kopenhagnu Veronika Fikfak, glavni raziskovalec na oddelku za biokemijo kalifornijske univerze Riverside Jernej Murn ter izredni profesor računalništva na Univerzi v Južni Kaliforniji Jernej Barbič.

Predavanja bodo tudi letos v celoti potekala preko spletne platforme Zoom. Z nekaterimi izjemami bodo potekala v slovenščini.

V preteklih sezonah je ASEF pripravil predavanja, na katerih so se slovenski javnosti predstavila številna odmevna imena z različnih področij, med drugim umetne inteligence, prava, biologije, medicine, virtualne resničnosti in humanistike, so v sporočilu za javnost zapisali v fundaciji.

Tako so v minuli sezoni predavanja med drugim pripravili bivša generalna prvobranilka na Sodišču Evropske unije, raziskovalka in predavateljica na področju virtualne resničnosti na Univerzi Deakin v Melbournu Kaja Antlej in izredni profesor računalništva na Univerzi Stanford Jure Leskovec.

Sezono je junija zaključil Trubarjev nagrajenec in prevajalec slovenske književnosti v angleščino Michael Biggins, ki strokovno deluje na Univerzi Washington.