STAznanost

IJS: Naraščanje epidemije se upočasnjuje

Ljubljana, 20. septembra - Naraščanje epidemije covida-19 se upočasnjuje, je navedeno na spletnih straneh Instituta Jožef Stefan (IJS). Po njihovi oceni to pomeni, da pogoj PCT dobro deluje. Na IJS napovedujejo, da bo zaradi vremenskih vplivov epidemija predvidoma kmalu začela spet pospeševati, saj šele prihajamo v sezono okužb dihal.

"Če se bomo do takrat uspeli dovolj precepiti, predvsem starejši od 50 let, bo četrti val v bolnišnicah obvladljiv in zdravstvene kapacitete ne bodo presežene," so navedli na IJS.

Po njihovi oceni bo četrti val okužb z novim koronavirusom zaradi velike kužnosti različice delta predvidoma tako obsežen, da se bo do pomladi okužil bolj ali manj vsak necepljeni.

Ocenjeno reprodukcijsko število znaša približno 1,1. Po kriterijih Evropskega centra za nalezljive bolezni se trenutno nahajamo v temno rdeči fazi.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je pri nas po podatkih vlade cepljenih 1.088.171 ljudi oziroma 52 odstotkov. Z vsemi odmerki cepiva pa je cepljenih 968.679 oseb oziroma 46 odstotkov celotne populacije.