STAznanost

V Novi Gorici je dan za Festival znanosti

Nova Gorica, 29. septembra - V Novi Gorici je danes vrata odprl osmi Festival znanosti, s katerim želi e-hiša, hiša poskusov, ponuditi javnosti priložnost, da se sreča z znanostjo od blizu in v sproščenem okolju. Z znanstvenim predavanjem o potovanju na Mars želijo navdušiti navzoče za naravoslovje in tehniko, so za STA povedali v Mladinskem centru Nova Gorica.

Kljub izzivom zaradi epidemije covida-19 je ekipa e-hiše poskrbela za radovedneže vseh starosti in pripravila predavanje s poskusi o osvajanju planeta Mars. Dopoldanski termini bodo na voljo okoliškim osnovnim šolam, v četrtek in petek popoldan pa bosta za splošno javnost dve dodatni predstavi, ki sta bili zaradi velikega zanimanja takoj razprodani.

Na enournem pogovoru za vse radovedne, ki bo začinjen z eksperimenti, bodo obiskovalci spoznali, kakšni izzivi in nevarnosti čakajo na astronavte na Marsu. Seznanili se bodo z najnovejšimi spoznanji o Marsu in se pogovorili o vsem, kar že vedo o rdečem planetu.

Obiskovalcem bodo ob kotičku z lego kockami predstavili tudi osnove robotike in programiranja. Festival bo trajal kar tri dni, vse do petka.

Letošnji Festival znanosti Nova Gorica bo prvič potekal v prostorih Xcentra, kamor se je e-hiša preselila junija. Tudi na novi lokaciji e-hiša nadaljuje svoje poslanstvo navduševanja otrok, mladine in širše javnosti nad naravoslovjem in tehniko.

Novogoriški Xcenter je odprl vrata že letošnjega junija, čeprav je uradna otvoritev napovedana šele za danes popoldan. Kljub temu so v njem pripravili že več dogodkov, v prvem nadstropju pa po preselitve deluje tudi že e-hiša.

Xcenter je eden izmed projektov Evropske prestolnice kulture 2025 in je del dolgoročne strategije novogoriške občine pri spodbujanju razvoja gospodarstva na Goriškem. Spodbujati želi inovativnost v kulturno-kreativnih industrijah, eksperimentalno raziskovanje z naprednimi delavnicami, razvojnimi projekti in produktivno druženje.

Za naložbo v Xcenter je novogoriška mestna občina namenila 185.000 evrov, programe v njem pa bodo financirali iz razpisov in sponzorskih sredstev podjetij. Prav zaradi pridobivanja potrebnih kadrov se je vzpostavitvi in umeščanju vsebin Xcentra pridružilo več novogoriških podjetij, ki so pomagala tudi z donatorskimi sredstvi.