STAznanost

ZRC SAZU z družabno igro Pregovorni spomin

Ljubljana, 30. septembra - V ZRC SAZU so si ob 40. obletnici ustanovitve zamislili in izdali družabno igro Pregovorni spomin, ki poleg igre spomina omogoča tudi sestavljanje novih pregovorov. S pregovori, ki se tikajo učenja, znanja, znanosti in sreče, naj bi se simbolično odražala dejavnost ustanove, sporočajo iz ZRC SAZU.

Raziskovalca ZRC SAZU, Saša Babič z Inštituta za slovensko narodopisje in Matej Meterc z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša, sta izbrala 28 pregovorov izmed množice, ki jo hranijo v zbirkah. Razrezani na pol se pojavijo na 56 karticah, ki jih je oblikovala Nataša Vuga.

Kot navajajo v ZRC SAZU, se Pregovorni spomin igra po pravilih klasične namizne igre spomin, lahko pa se jo igra tudi po svoje in sestavlja nove pregovore. Napovedali so tudi nagradni natečaj Novi pregovori za nove čase, v sklopu katerega bodo nagradili osebo, ki bo iz kartic v Pregovornem spominu sestavila izvirni novi slovenski pregovor, fotografijo objavila na omrežju Twitter ali Instagram ter jo označila z @ZrcSazu.

Nagradni natečaj bo trajal do 10. oktobra.