STAznanost

Letošnji BioCamp o vplivu podatkov in umetne inteligence na farmacevtsko industrijo

Ljubljana, 30. septembra - Farmacevtska družba Novartis v Sloveniji že enajsto leto zapored organizira znanstveni dogodek BioCamp, ki je namenjen povezovanju študentov, akademskih institucij in gospodarstva. Spletni dogodek BioCamp 2021 poteka med 27. septembrom in 1. oktobrom, letošnja krovna tema je vpliv podatkov in umetne inteligence na farmacevtsko industrijo, sporočajo organizatorji.

BioCamp podobno kot lani tudi letos poteka v virtualnem okolju, študentom naravoslovnih, ekonomskih in tehniških znanosti pa omogoča povezovanje s strokovnjaki in menedžerji ter jim ponuja vpogled v delovanje farmacevtske industrije. Poleg tega se študenti v skupinah pomerijo v reševanju in pripravi projekta za konkreten izziv v farmacevtski industriji ter ga predstavijo strokovni komisiji, ki nato izbere najboljšo ekipo.

Letošnjega BioCampa se udeležuje 36 študentov iz 10 držav. Osrednja tema tokratnega foruma je vpliv podatkov in umetne inteligence na farmacevtsko industrijo. Razvijanje kompetenc s področja bioinformatike, statistike in podatkovne znanosti ter sodelovanje z razvojno-raziskovalnimi organizacijami na tem področju odpira nove možnosti za pridobivanje vpogleda in iskanje vzorcev, ki presegajo zmogljivosti tradicionalnih človeških orodij, navajajo organizatorji.

Letos na BioCampu v sodelovanju s Fakulteto za farmacijo Univerze v Ljubljani gostijo združenje EATRIS. EATRIS je neprofitna organizacija, ki združuje evropske centre odličnosti na področju translacijskih raziskav. Znanstveni direktor EATRIS Antonio L. Andreu bo kot eden od osrednjih gostov na BioCampu predaval o personaliziranih zdravilih.

Med govorci letošnjega dogodka so direktor EATRIS Antonio L. Andreu, direktor Razvojnega centra Slovenija Matjaž Tršek, znanstveni direktor združenja EATRIS Antonio L. Andreu, globalni vodja tehničnih raziskav in razvoja bioloških zdravil in celičnih ter genskih terapij v Novartisu Jonathan Novak, docentka predavateljica na Univerzi Harvard Marinka Žitnik, Anja Svetina Nabergoj z Univerze Stanford in vodja digitalnih programov v Novartisu Justin Wright.