STAznanost
Medicina in zdravje

Z razglasitvijo nagrajenca za medicino se začenja teden Nobelovih nagrad

Stockholm, 4. oktobra - V Stockholmu bodo danes razglasili letošnjega dobitnika Nobelove nagrade za področje medicine. Do prihodnjega ponedeljka bodo objavili še Nobelove nagrajence na ostalih področjih. Nobelove nagrade podeljujejo že 120 let, tudi letos pa bo tako razglasitve kot podelitve zaznamovala pandemija covida-19.

Čeprav je seznam kandidatov za nagrade skrbno varovana skrivnost, je po mnenju strokovnjakov za Nobelove nagrade med glavnimi favoriti za nagrado na področju medicine tehnologija informacijske ribonukleinske kisline mRNK, ki je tudi osnova za cepivi proti covidu-19 podjetij Pfizer/BioNTech in Moderna. Lahko pa bi prejela tudi nagrado za kemijo.

Med možnimi kandidati za Nobelovo nagrado za medicino so še raziskave s področja delovanja imunskega sistema, raka dojk in odpornosti na antibiotike.

Lani so Nobelovo nagrado za medicino prejeli Američana Harvey J. Alter in Charles M. Rice ter Britanec Michael Houghton za odkritje virusa hepatitisa C.

V torek bo na vrsti razglasitev dobitnika nagrade za fiziko, v sredo za kemijo, v četrtek za književnost, v petek pa bo znan dobitnik nagrade za mir. Kot zadnjega bodo prihodnji ponedeljek razglasili nagrajenca za ekonomijo.

Nagrade za področja znanosti in književnost bodo decembra zaradi pandemije tako kot lani podelili v državah prejemnikov, in ne na tradicionalni slovesnosti v Stockholmu. Slovesne podelitve Nobelove nagrade za mir, ki običajno poteka 10. decembra v Oslu, pa zaenkrat niso odpovedali. Nagrajenci bodo prejeli 10 milijonov švedskih kron (nekaj manj kot milijon evrov).