STAznanost

Na IJS začetek tradicionalne multikonference Informacijska družba

Ljubljana, 4. oktobra - Na Institutu Jožefa Stefana (IJS) se je s konferenco Odkrivanje znanja in podatkovna skladišča začela 24. mednarodna multikonferenca Informacijska Družba - IS 2021. Do petka bodo udeleženci na različnih konferencah lahko predstavili svoje najnovejše raziskave in odkritij z različnih področij informacijske družbe.

Kot so na IJS zapisali v sporočilu za javnost, "informacijska družba spreminja svet in tudi slovensko družbo. Zato je pomembno, da se teh sprememb zavedamo in jih sprejmemo v vsakdanje življenje".

Cilj multikonference ni "najti dokončnih odgovorov na probleme, ki se porajajo ob pohodu informacijske družbe, temveč sprožiti interdisciplinarne strokovne razprave in zastaviti smernice za nadaljnje raziskovanje".

Tako bo imela multikonferenca po njihovih navedbah vlogo foruma svetovnih in domačih raziskovalcev, "kjer se bo razglabljalo o sedanjih in prihodnjih raziskovalnih usmeritvah, poslovnih priložnostih ter vladnih politikah Evrope in Amerike, izmenjevalo ideje in razvijalo vizijo informacijske družbe".

Do petka se bo tako zvrstila vrsta posamičnih konferenc in delavnic, kot so Kognitivna znanost, Slovenska konferenca o umetni inteligenci ter Mednarodna konferenca o prenosu tehnologij.

Vsakoletna multikonferenca IJS se bo poslovila v petek s slovesnim zaključnim dogodkom, na katerem bo sodeloval tudi minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič.