STAznanost

Lenarčič in Močnik na Zelenortskih otokih opravila meritve atmosfere

Ljubljana, 4. oktobra - Ekstremni pilot Matevž Lenarčič in vodja Centra za raziskave atmosfere na Univerzi v Novi Gorici Griša Močnik sta v okviru merilne kampanje Evropske vesoljske agencije (ESA) na Zelenortskih otokih uspešno opravila 11 raziskovalnih poletov. S pridobljenimi podatki bo med drugim omogočeno poglobljeno razumevanje dogajanja v atmosferi.

Ljubljana.
Ekstremni pilot Matevž Lenarčič in vodja Centra za raziskave atmosfere na Univerzi v Novi Gorici Griša Močnik sta v okviru merilne kampanje Evropske vesoljske agencije (ESA) na Zelenortskih otokih uspešno opravila 11 raziskovalnih poletov.
Foto: Ekipa Green Light World Flight

Mednarodni projekt Jatac (Joint Aeolus Tropical Atlantic Campaign) je potekal septembra na Zelenortskih otokih in otoku Saint Croix na Karibih. V projektu so sodelovale Ameriška vesoljska agencija (Nasa), francoski Nacionalni center za znanstvene raziskave (CNRS), nemško Središče za zračne in vesoljske polete (DLR), grški Nacionalni observatorij v Atenah (NOA) in slovenska Univerza v Novi Gorici. Del ekipe sta bili tudi podjetji Aerovizija in Haze.

Kot so sporočili iz ekipe misije Green Light Word Flight, sta Lenarčič in Močnik, ki je obenem vodja raziskav slovenskega projekta, raziskovalne polete opravila v "zahtevnih pogojih slabe vidljivosti, nad odprtim morjem, ob močnih turbulencah pri vzletih in pristankih na letališču Cesaria Evora, skritemu med ostrimi vulkanskimi vršaci."

Slovenska ekipa je podatke zajemala s sedmimi različnimi inštrumenti v spodnjem sloju atmosfere do višine približno treh kilometrov. Pri tem so ugotavljali velikost in barvo delcev, koncentracijo in višinsko razporeditev, prosojnost atmosfere, izvor delcev in njihovo medsebojno interakcijo.

Močnik bo zdaj s svojo ekipo pridobljene podatke analiziral in znanstveno interpretiral v sklopu rezultatov celotnega projekta Jatac. Pridobljeni podatki bodo omogočili poglobljeno razumevanje dogajanja v atmosferi, vpliva trdih delcev na dvigovanja temperature, podnebnih sprememb in razvoja vse pogostejših in vse bolj uničujočih hurikanov in drugih vremenskih ekstremov, ki se pojavljajo tudi v Sloveniji, so pojasnili v sporočilu za javnost.

Lenarčič se je z letalom Advantic WT10 Research iz Slovenskih Konjic na pot odpravil 4. septembra. V 25 urah je odletel preko španskega Jereza in Gran Canarie do zelenortskega otoka Sao Vicente, kjer se mu je pridružil Močnik. Letalo je bilo v Sloveniji opremljeno z vsemi inštrumenti po zamisli Močnika in njegovih sodelavcev, Luke Drinovca in Uroša Jagodiča.

V okviru raziskovalnih projektov misije Green Light Word Flight v prihodnjih letih načrtujejo tudi meritve na Balkanu, Indijski podcelini in Antarktiki. Realizacijo teh projektov bodo v veliki meri krojile aktualne razmere zaradi pandemije covida-19, so še zapisali.