STAznanost

Začel se je Svetovni teden vesolja

Ljubljana, 4. oktobra - V Sloveniji ta teden prvič uradno poteka Svetovni teden vesolja, s katerim želijo organizatorji, Slovenska znanstvena fundacija (SZF), spodbujati odkrivanje in utrjevanje zavedanja o pomenu znanosti, tehnologij in inovacij za vstop v prostore izven planeta.

V ta namen je SZF za izjavo o pomenu Svetovnega tedna vesolja zaprosil znanstvenike, tehnologe, inovatorje, razvojnike, astronavte s slovenskimi predniki ter promotorje in komunikatorje tematik, vezanih na vesolje. Iz zbranih prispevkov so pripravili spekter mnenj in slikovnih gradiv, ki jih bodo na svoji spletni strani objavili v torek.

Zbrane prispevke bodo v SZF uporabili tudi za pripravo samostojne publikacije o prvem uradnem Svetovnem tednu vesolja v Sloveniji.

SZF bo poleg tega organizirala nagradni likovni natečaj za osnovnošolce in srednješolce o vesolju in vesoljcih v počastitev 130. rojstnega dneva vizionarja Hermana Potočnika Noordunga, ki ga bo Slovenija obeležila v prihodnjem letu.

Krovni organizator Svetovnega tedna vesolja je globalno združenje World Space Week Association, katerega cilj je osveščanje javnosti o pomenu vesolja v vsakdanjem življenju.