STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Cerkovnik: Asimetrična organokataliza pomembna za proizvodnjo zdravil

Ljubljana, 6. oktobra - Profesor na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Janez Cerkovnik je za STA ocenil, da je letošnja Nobelova nagrada za kemijo zagotovo upravičena. Asimetrična organokataliza je namreč močno pripomogla k razvoju v farmaciji, uporablja pa se jo med drugim tudi za sončne celice, je pojasnil.

Letošnja prejemnika Nobelove nagrade za kemijo sta Nemec Benjamin List in britansko-ameriški znanstvenik David MacMillan, ki sta razvila orodje za gradnjo molekul, imenovano asimetrična organokataliza. "Ta kataliza se največ uporablja v farmaciji, ne samo za raziskave, ampak tudi v farmacevtski industriji," je povedal profesor organske kemije Cerkovnik.

Pri tehnologiji gre namreč za sinteze izomernih učinkovin, ki so pravzaprav zdravilne učinkovine. Gre torej za molekule, ki so potem zdravila in se uporabljajo za zdravljenje. Kot je pojasnil Cerkovnik, se lahko molekula pri gradnji oz. sintezi v določenem trenutku sestavi na dva različna načina. Ti dve molekuli pa sta si potem zrcalni sliki, kar je v naravi pri organskih molekulah zelo pogost pojav. To pomeni, da sta na prvi pogled skoraj enaki, ampak se ju ne more prekriti. "To sta kot leva in desna roka," nakaže profesor.

"To je pomembno tudi pri zdravilih, ker pri zdravilnih učinkovinah je velikokrat tako, da je pri teh zrcalnih slikah ena slika molekule zdravilna učinkovina, njena zrcalna slika pa ni učinkovita, v nekaterih primerih je lahko celo škodljiva za telo ali ubije," je opozoril.

Zato je bil v farmaciji velik izziv, kako sedaj izolirati asimetrično molekulo in ta izziv sta rešila nova Nobelova nagrajenca, je poudaril Cerkovnik. Našla sta način, kako že samo sintezo peljejo v smeri, da pri gradnji molekule nastane le en tip molekule in ne njena zrcalna slika oz. nastane ene bistveno več kot druge, s čimer je lažja separacija, je dodal.

Prepričan je, da bo ta vrsta katalize igrala pomembno vlogo tudi pri zdravilih za covid-19, ki jih še razvijajo. "Gotovo bi lahko imela pomembno vlogo, ker so zdravila organske molekule," je pojasnil.

Poleg farmacije je asimetrična organokataliza pomembna tudi v sončnih celicah, je dodal. Opozoril je, da je prednost tovrstne katalize še, da je bolj zelena, saj gre za organski postopek in pri njej ni treba dodajati tretjih elementov, ki bi lahko ob proizvodnji predstavljali odpadke.