STAznanost

Nasa načrtuje testno misijo za preusmeritve asteroidov

Washington, 6. oktobra - Ameriška vesoljska agencija Nasa bo v sodelovanju s podjetjem SpaceX konec novembra proti asteroidu Didymoon izstrelila raketo falcon 9, ki bo skušala asteroid preusmeriti s predvidene poti. Raketa bo asteroid predvidoma zadela 2. oktobra 2022 s hitrostjo skoraj 22.000 kilometrov na uro. Gre za prvi korak v obrambi Zemlje pred nebesnimi telesi.

Nasina misija je del projekta obrambe Zemlje pred asteroidi, ki poteka v sodelovanju z Evropsko vesoljsko agencijo (Esa). Space X bo skušal preusmeriti tirnico asteroida Didymoon, ki meri v premeru 160 metrov in kroži okrog večjega asteroida Didymos, ki meri 780 metrov.

Didymoon naj bi imel večje možnosti, da udari na Zemljo kot Didymos in leta 2003 se je približal Zemlji na šest milijonov kilometrov.

Nasa je sporočila, da je v vesolju doslej odkritih okrog 25.000 teles, ki bi lahko padla na Zemljo. To so telesa, ki merijo najmanj 140 metrov in se lahko približajo Zemlji na 7,4 milijona kilometrov.

Test nosi ime Misija dvojne preusmeritve asteroida (Dart). Raketa falcon 9 bo Didymoonu predvidoma spremenila tirnico za delček odstotka, kar bo dovolj, da Nasa opravi ustrezne meritve.