STAznanost

V Kvarnerju postavili prvi podvodni ribji greben

Zagreb/Reka, 7. oktobra - V morju zaliva Sveti Peter nedaleč od kraja Valun na otoku Cres so postavili prvi umetni ribji greben v primorsko-goranski županiji, so danes sporočili s sedeža županije na Reki. Prvi umetni greben v Kvarnerskem morju je del mednarodnega projekta SmArtFish. Projekt je namenjen predvsem ohranitvi podmorskih ekosistemov.

Prvi ribji greben v sklopu mednarodnega projekta so na Hrvaškem postavili februarja letos v bližini Zadra.

Kvarnerski ribji greben je sestavljen iz osmih betonskih elementov s piramidalno strukturo, ki ima polno manjših in večjih odprtin. Greben predstavlja napredek pri ohranitvi vse več ogroženih morskih virov, kot so ribe, školjke in ostali morskih organizmi, so danes objavili na spletni strani primorsko-goranske županije. Dodali so, greben obenem odpira tudi možnosti za širitev gospodarskih dejavnosti, kot sta ribolov in turizem.

Greben bodo spremljali različni strokovnjaki za podmorske vede ter opazovali, katere vrste rib in ostali morski organizmi se bodo naselili na grebenu. Dobili naj bi tudi odgovore na vprašanja o morebitni naselitvi novih vrst ter kateri morski organizmi se bodo naselili na večji globini ob dnu grebena, kateri bolj na vrhu strukture, so dodali.

Izpostavili so, da so priprave na postavitev grebena potekale več kot leto dni. Županijski oddelek za turizem, podjetništvo in ruralni razvoj je eden desetih partnerjev projekta SmArtFish, ki je del programa čezmejnega sodelovanja Adri.SmArtFish Interreg V-A Italija - Hrvaška 2014-2020.

Vrednost celotnega čezmejnega programa je nekaj več kot 3,2 milijona evrov. Na Hrvaškem z različnimi projekti, kot so ribji grebeni, načrtujejo okrepiti vlogo malega obalnega ribištva, da bi spodbujali inovacije pri uvajanju upravljanja z morskimi viri, ki temeljijo na ekosistemih.