STAznanost

Tehniški muzej Slovenije obeležuje 70. obletnico ustanovitve

Bistra, 12. oktobra - V Bistri pri Vrhniki bodo danes obeležili 70. obletnico ustanovitve Tehniškega muzeja Slovenije (TMS) ter ob tem obenem odprli razstavo Tehnika za šport. Glavna točka programa bo skok iz letala in polet z letalno obleko, izdelano v Sloveniji, zbrane pa bosta nagovorila direktorica TMS Barbara Juršič in kustos TMS Vladimir Vilman.

Razstava Tehnika za šport predstavlja presek slovenskih športnih proizvajalcev za aktivnosti na kopnem, v zraku in vodi ter razvoj in izdelavo športnih pripomočkov, ki sta povezana s tehničnim znanjem in inovacijami. V luči tehnoloških procesov, ki so v ozadju izdelkov, razstava predstavlja več kot 60 slovenskih proizvajalcev športne opreme.

Nagovora na obletnici bosta imela tudi Stane Krajnc, pionir base skokov, konstruktor in izdelovalec padal, ter Ignacija Fridl Jarc, državna sekretarka z ministrstva za kulturo.

V sklopu praznovanja bo tudi nastop glasbene skupine Flirt, prvič pa bodo predvajali dokumentarni film 70 let TMS, ki predstavlja zgodovino in delovanje muzeja.

Kot so zapisali organizatorji, je Tehniški muzej Slovenije nastal s ciljem zbiranja, varovanja in raziskovanja gradiva, povezanega z razvojem obrti in industrije na slovenskih tleh. Ustanovljen je bil 3. aprila leta 1951, v desetletjih delovanja pa je postal osrednji prostor varovanja in predstavljanja bogate slovenske tehniške dediščine, dosežkov slovenskih znanstvenikov ter najuspešnejših slovenskih industrijskih panog.