STAznanost

Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE z akcijo za boljšo gradnjo visokih lesenih zgradb

Izola, 16. oktobra - Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE je zagnal akcijo Cost - Holistični dizajn visokih lesenih zgradb, v kateri so združili več kot 80 strokovnjakov iz več kot 30 držav, ki bodo v naslednjih štirih letih razvijali nove metode, kako visoke lesene zgradbe obravnavati na podlagi interdisciplinarnega znanja, so sporočili iz inštituta.

Gradbeni sektor je po navedbah inštituta odgovoren za tretjino emisij ogljikovega dioksida in za 40 odstotkov celotne porabe energije ter proizvodnje odpadkov, zaradi česar je prehod na trajnostno gradnjo ključnega pomena. A proces projektiranja in gradnje visokih lesenih zgradb je bolj zahteven kot pa gradnja betonskih ali jeklenih visokih zgradb, so zapisali v sporočilu za javnost.

"Gradnja visokih lesenih zgradb mora že od samega začetka temeljiti na intenzivnem sodelovanju strokovnjakov iz različnih področij, saj lahko le tako zagotovimo kvalitetno gradnjo," je dejal vodja akcije Cost in raziskovalne skupine za trajnostno gradnjo v InnoRenew CoE Iztok Šušteršič. Pri tem je izpostavil primer projektiranja za preprečevanja prenosa zvoka po konstrukciji, ki se trenutno uporablja v lesenih stavbah, ki je lahko v popolnem nasprotju s konstrukcijskimi zahtevami, ki izhajajo iz obremenitev zaradi vetra ali potresa.

"Takih kolizij je še veliko in prav zato je zelo pomembno, da se visoke lesene zgradbe obravnavajo celostno in holistično zajemajo vse vidike projektiranja," je pojasnil Šušteršič.

Strokovnjaki z vsega sveta bodo v okviru akcije sestavili smernice za varno gradnjo visokih lesenih zgradb, ki bodo med drugim tudi pozitivno vplivale na dobro počutje in zdravje ljudi. Smernice bodo temeljile na principu interdisciplinarnega dela in interakcije med različnimi deležniki. Akcija Cost bo omogočila povezovanje strokovnjakov, njihovo izmenjavo znanj in vodila do razvojnega preboja na področju visokih lesenih zgradb, so prepričani na inštitutu.

Akcije Cost so medvladni program, ki predstavljajo mreže sodelovanja evropskih raziskovalnih organizacij, s katerimi se spodbuja sodelovanje raziskovalnih organizacij iz različnih evropskih držav na področju znanosti in tehnologije.

Dvakrat letno na odprtem razpisu zbirajo predloge novih akcij in letos maja je upravni odbor potrdil 40 novih akcij med katerimi je tudi omenjena akcija za holistični dizajn visokih lesenih zgradb. Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE je s tem še dodatno okrepil svojo prisotnost v mednarodni sferi na področju lesene gradnje, so še zapisali v sporočilu za javnost.