STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Slovenski matematik s prestižno ameriško nagrado

Ljubljana, 15. oktobra - Profesor računalniške matematike Andrej Bauer je letošnji prejemnik nagrade Levija L. Conanta Ameriškega matematičnega združenja (AMS) za članek Pet korakov v sprejemanju konstruktivne matematike, so sporočili s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani (FMF).

Na spletni strani AMS so ob razglasitvi nagrajenca zapisali, da je Bauerjev članek uvod v konstruktivno matematiko, ki bralcem s pronicljivim humorjem in potrpežljivostjo predoči drugačen način razmišljanja o matematičnem delovanju. "To je članek, čigar ideje bodo ostale z bralcem še dolgo po tem, ko ga je prebral", so zapisali v AMS.

Andrej Bauer se je v odzivu na podelitev zahvalil AMS in skupnosti konstruktivne matematike ter dodal, da se je s konstruktivno matematiko prvič srečal med podiplomskim študijem, ko je proučeval izračunljivost v analizi in topologiji.

"Še vedno se spomnim, kako težko se je bilo naučiti konstruktivnega razmišljanja in zatreti instinkte, ki jih je vgradilo klasično matematično urjenje. Ko sem postal učitelj, sem z veseljem razlagal konstruktivno matematiko študentom, kolegom in neznancem na medmrežju. Sčasoma je postajala moja pomoč pri prestopanju običajnih kamnov spotike in odpravljanju napačnih predstav, ki so ovirale intuicijo, vse boljša. Članek je skupek vseh teh izkušenj, pa tudi tudi iskreno razkritje mojih osebnih pogledov na konstruktivno matematiko in matematiko nasploh," je Bauer pojasnil v zahvali.

Nagrada Levija L. Conanta je priznanje za najboljši pregledni članek, objavljen v zadnjih petih letih v publikacijah AMS. Podelili jo bodo na dogodku Joint Prize Session v sklopu srečanja Joint Mathematics Meetings 2022 v začetku januarja prihodnje leto. Dobitniki nagrad so vabljeni tudi k izvedbi javnega predavanja na Worcester Polytechnic Institute, kjer je Levi L. Conant preživel večino svoje kariere.