STAznanost

Krka podelila nagrade za raziskovalne naloge

Novo mesto, 15. oktobra - Novomeška farmacevtska družba Krka je mladim raziskovalcem danes podelila velike Krkine nagrade za raziskovalne naloge za dodiplomska in podiplomska raziskovalna dela. Študentom z najboljšimi raziskovalnimi nalogami so podelili pet velikih Krkinih nagrad, 25 običajnih Krkinih nagrad in 44 posebnih pohval za raziskovalno nalogo.

Ker so bile naloge, ki so prispele na razpis, zelo kakovostne, so študentom podelili tudi 40 Krkinih priznanj, so sporočili iz Krke.

Med letošnjimi prejemniki nagrad je sicer 31 doktorjev znanosti. Spremljajoči znanstveni simpozij, na katerem so rezultate svojega raziskovalnega dela predstavili najboljši, pa so drugič zapored izvedli prek spleta. Prek tega so razglasili tudi prejemnike Krkinih nagrad in drugih priznanj.

Letos je 121 študentov vseh študijskih stopenj prijavilo 114 raziskovalnih nalog, kar je največ v zgodovini Krkinih nagrad, so dodali.

Kot so navedli, je predsednik uprave in generalni direktor Krke ter predsednik častnega odbora Krkinih nagrad Jože Colarič ob tej priložnosti povedal, da je Krka lahko uspešna le, če v njej delajo izobraženi, strokovno podkovani, ustvarjalni in inovativni ljudje, ki jih že dobrih pet desetletij v svojo sredino privabljajo tudi s Krkinimi nagradami. "Postale so simbol spodbujanja mladih k razvojno-raziskovalnemu delu, simbol zdrave tekmovalnosti in inovativnosti ter simbol kakovostnih in uporabnih rešitev," je pristavil.

Glavni namen Krkinih nagrad je sicer popularizacija raziskovalnega dela med dijaki in študenti. Pri tem je ključno, da ti ves čas prestopajo meje med temeljno in uporabno znanostjo ter hkrati prispevajo h kritičnemu razmišljanju in timskemu delu.

Krka je v 51 letih podelila skoraj 3000 Krkinih nagrad. Letos je na obeh razpisih, za srednješolske ter do- in podiplomske raziskovalne naloge, sodelovalo 173 dijakov in študentov, ki so pripravili 166 raziskovalnih nalog. Z 52 srednješolskimi raziskovalnimi nalogami je sodelovalo 86 dijakov iz 17 slovenskih gimnazij in srednjih strokovnih šol, so še zapisali v Krki.