STAznanost

Klinični preizkusi Valnevinega cepiva proti covidu pokazali spodbudne rezultate

Pariz, 18. oktobra - Iz francoskega biotehnološkega podjetja Valneva so danes sporočili, da so klinični preizkusi njihovega cepiva proti covidu-19 spodbudni. Sodelujoči so razvili več protiteles proti novemu koronavirusu kot cepljeni s cepivom podjetja AstraZeneca.

Valneva je sporočila, da je tretja faza kliničnih preizkusov, v kateri je sodelovalo 4012 ljudi v Veliki Britaniji, pokazala "pozitivne rezultate". Sodelujoči so razvili več protiteles proti novemu koronavirusu, kot tisti, ki so bili cepljeni z AstraZenecinim cepivom, piše v sporočilu za javnost, objavljenem na spletni strani francoskega podjetja.

Cepivo temelji na inaktivirani različici koronavirusa. "To je precej bolj tradicionalen pristop k proizvodnji cepiv kot pri cepivih, ki se trenutno uporabljajo v Združenem kraljestvu, Evropi in Severni Ameriki," je povedal vodja raziskave in profesor pediatrije na univerzi v britanskem Bristolu Adam Finn.

"Rezultati kažejo, da je to kandidatno cepivo na dobri poti, da bo igralo pomembno vlogo pri premagovanju pandemije," je povedal, so zapisali v sporočilu za javnost.

Valnevino cepivo je doslej naročila le Velika Britanija, a je pogodbo pretekli mesec prekinila. London trdi, da naj bi podjetje kršilo svoje pogodbene obveznosti glede dobave, kar pri Valnevi odločno zanikajo.

Postopek za odobritev cepiva se je v Veliki Britaniji že začel, pripravljajo pa se tudi za oddajo vloge pri Evropski agenciji za zdravila. Evropska unija se po navedbah francoske vlade o nakupu tega cepiva s podjetjem še pogaja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.