STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Slovenski superračunalniški centri z dnevom odprtih vrat

Ljubljana, 18. oktobra - Superračunalniški centri v Sloveniji so imeli danes, ko obeležujemo Exascale dan, posvečen novi generaciji najzmogljivejših superračunalnikov, dan odprtih vrat. Na ogled so bili nekateri najzmogljivejši slovenski superračunalniki, tudi EuroHPC Vega na Institutu informacijskih znanosti v Mariboru, ki sodi med najzmogljivejše na svetu.

Ljubljana. Dan odprtih vrat superračunalniških centrov v Sloveniji - Arnes. Foto: SLING

Ljubljana.
Dan odprtih vrat superračunalniških centrov v Sloveniji - Arnes.
Foto: SLING

Maribor. Dan odprtih vrat superračunalniških centrov v Sloveniji - IZUM. Foto: SLING

Maribor.
Dan odprtih vrat superračunalniških centrov v Sloveniji - IZUM.
Foto: SLING

Ljubljana. Dan odprtih vrat superračunalniških centrov v Sloveniji - Univerza v Ljubljani. Foto: SLING

Ljubljana.
Dan odprtih vrat superračunalniških centrov v Sloveniji - Univerza v Ljubljani.
Foto: SLING

Maribor. Dan odprtih vrat superračunalniških centrov v Sloveniji - IZUM. Foto: SLING

Maribor.
Dan odprtih vrat superračunalniških centrov v Sloveniji - IZUM.
Foto: SLING

Maribor. Dan odprtih vrat superračunalniških centrov v Sloveniji - IZUM. Foto: SLING

Maribor.
Dan odprtih vrat superračunalniških centrov v Sloveniji - IZUM.
Foto: SLING

Novo mesto. Dan odprtih vrat superračunalniških centrov v Sloveniji - Fakulteta za informacijske študije. Foto: SLING

Novo mesto.
Dan odprtih vrat superračunalniških centrov v Sloveniji - Fakulteta za informacijske študije.
Foto: SLING

Ljubljana. Dan odprtih vrat superračunalniških centrov v Sloveniji - Arnes. Foto: SLING

Ljubljana.
Dan odprtih vrat superračunalniških centrov v Sloveniji - Arnes.
Foto: SLING

Maribor. Superračunalnik Vega. Foto: Konzorcij SLING

Maribor.
Superračunalnik Vega.
Foto: Konzorcij SLING

Poleg tega so si lahko obiskovalci ogledali tudi superračunalnike, kot so Arctur-2 v podjetju Arctur v Novi Gorici, superračunalniške gruče Akademske in raziskovalne mreže Slovenije - Arnesa ter Instituta Jožef Stefan na Teslovi ulici v Ljubljani in HPC Trdina na Fakulteti za informacijske študije v Novem mestu, so sporočili iz slovenskega supperračunalniškega konzorcija.

Program vsakega ogleda so sestavljale različne predstavitve: tehnologije in njene uporabe, razvoja superračunalništva v Sloveniji, obiskovalce so tudi naučili uporabljati superračunalnike in jim pojasnili, kako jim lahko pri tem pomagajo.

Zaradi prostorskih omejitev in izpolnjevanja zahtevanih pogojev so lahko sprejeli omejeno število obiskovalcev. Za vse tiste, ki se dogodka niso mogli udeležiti na kakšni od lokacij, so popoldne pripravili predstavitev Vege in ostalih slovenskih superračunalnikov prek prenosa v živo.

Exascale dan so konzorcijski partnerji želeli izkoristiti za to, da superračunalništvo, njegovo uporabo in izjemne priložnosti, ki jih prinaša gospodarstvu, znanosti in skupnosti, približajo širši publiki, so zvečer sporočili iz javnega zavoda Arnes. Na dnevu odprtih vrat so bili v ospredju predvsem dijaki in študentje, ki se želijo spoznati z najnovejšimi tehnologijami, so dodali.

Izbrani datum, 18. oktober, po njihovih navedbah ni bil določen po naključju. Exascale računalniki so namreč superračunalniki prihodnosti, ki bodo lahko izračunali najmanj 1018 operacij s plavajočo vejico na sekundo (1 exaFLOPS). "To izjemno računalniško zmogljivost lahko lažje predstavimo z naslednjo primerjavo - vsak človek na Zemlji bi moral izračunati 24 ur na dan več kot štiri leta, da bi izračunal, kar zmore izračunati exascale superračunalnik v 1 sekundi," so ponazorili.

V Sloveniji imamo sicer številne superračunalnike. Od leta 2009 ustanove in uporabniki tesno sodelujejo, organizirali so se kot konzorcij SLING - Slovensko nacionalno superračunalniško omrežje, ki ga vodijo v okviru Arnesa.

SLING raziskovalcem omogoča preprost, standardiziran dostop do infrastrukture za porazdeljeno računanje in obdelavo podatkov, tako da lahko uporabljajo procesorske enote, omrežne povezave in diskovne kapacitete številnih računalniških gruč v različnih računskih centrih v Sloveniji in celotnem omrežju Evropske iniciative za računski grid EGI. Večina največjih slovenskih gruč je vključenih v SLING, tako da je mogoče naloge hkrati pošiljati na več gruč, pojasnjujejo v konzorciju.

SLING sodeluje še z mnogimi tujimi in mednarodnimi iniciativami, kot so italijanska Societa Big Data in avstrijski Vienna Scientific Cluster in Partnerstvo za napredno računalništvo v Evropi PRACE, ter evropsko superračunalniško pobudo EuroHPC, kjer so tudi član konzorcija Leonardo, ki v Italiji gradi enega največjih sistemov EuroHPC. SLING podpira tudi največjo slovensko iniciativo na področju superračunalništva, projekt HPC RIVR.

Na Arnesu so z desetimi partnerji v konzorciju SLING vzpostavili tudi slovenski kompetenčni center za superračunalništvo, ki ga v okviru projekta evropskih nacionalnih kompetenčnih centrov EUROCC financira pobuda EuroHPC. Kompetenčni center spodbuja izobraževanje, usposabljanje in povezovanje na področju superračunalništva, za potrebe raziskav v znanosti in industriji, na akademskem področju ter pri zagotavljanju javnih storitev, predvsem prek dviga nivoja znanja uporabnikov in splošnega zavedanja, kakšne so prednosti uporabe tovrstne tehnologije.

"V okviru SLING omogočamo program brezplačnih izobraževanj vsakomur, da lahko pridobi vsa potrebna znanja za uporabo superračunalnikov - vse od osnov pa do ekspertnih znanj, kjer je potrebno poznavanje tako uporabe tehnologije same kot tudi dobro poznavanje posameznega znanstvenega področja. Kar nekaj teh znanj lahko pridobijo prek delavnic in seminarjev, ki jih organiziramo v sklopu Nacionalnega kompetenčnega centra HPC," so danes pojasnila koordinatorja projekta EuroCC Damjana Harischa povzeli na Arnesu.

Izobraževanja in strokovna podpora so na voljo študentom, raziskovalcem in tudi slovenskim podjetnikom ter industriji.