STAznanost

Nagradi Svetovne organizacije za intelektualno lastnino za slovensko raziskovalko in podjetje GEM motors

Ljubljana, 20. oktobra - V okviru 14. mednarodne konference za prenos tehnologij so pred kratkim podelili tudi letošnje nagrade Svetovne organizacije za intelektualno lastnino za Slovenijo. Prejela sta jo raziskovalka na Kemijskem inštitutu in soustanoviteljica podjetja MyCol Marta Klanjšek Gunde ter podjetje GEM motors.

Nagrade Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (World Intellectual Property Organisation - WIPO) s priznanjem dosežkov izumiteljev, ustvarjalcev in inovativnih podjetij pomagajo oblikovati kulturo, v kateri se spodbuja in ceni inovativnost in ustvarjalnost, so sporočili iz Centra za prenos tehnologij in inovacij Instituta Jožef Stefan kot glavnega organizatorja omenjene nedavne konference.

WIPO deluje v okviru Združenih narodov kot krovna agencija za zagotavljanje in širitev varstva intelektualne lastnine v svetu. Njihovi nagradi sta bili prvič podeljeni v Sloveniji lani, v okviru 13. mednarodne konference za prenos tehnologij, letos torej drugič, podelila ju je v. d. direktorja Urada RS za intelektualno lastnino Karin Žvokelj.

Marta Klanjšek Gunde je prejela nagrado WIPO Medal for Inventors. Je raziskovalka na Kemijskem inštitutu, inovatorka ter soustanoviteljica odcepljenega podjetja MyCol, v katerem na podlagi licencirane tehnologije razvijajo pametne nalepke s temperaturno občutljivo tiskarsko barvo, ki se ob segrevanju preko vnaprej določene temperature trajno obarvajo. Delo v podjetju je dobilo pet mladih sodelavcev.

V podjetju GEM motors pa so prejeli nagrado WIPO IP Enterprise Trophy. V podjetju aktivno sodelujejo s številnimi javno-raziskovalnimi organizacijami, imajo jasno strategijo upravljanja z intelektualno lastnino ter patente v EU, ZDA, Rusiji, Indiji, na Japonskem, Kitajskem ter v Južni Koreji.

"Njihova patentirana tehnologija elektromotorja in krmilnika, vgrajenega v kolo električnega vozila, je bila predstavljena na številnih mednarodnih sejmih in konferencah. Kreativnost in inovativnost načrtno spodbujajo med zaposlenimi, hkrati pa sodelujejo tudi v kampanjah za promocijo urbane e-mobilnosti," pojasnjujejo v Centru za prenos tehnologij in inovacij.