STAznanost

Nagradi za inovaciji s področja fluorescence in žilnih opornic

Ljubljana, 20. oktobra - Na 14. mednarodni konferenci o prenosu tehnologij so nedavno podelili tudi nagradi za najboljšo invencijo oz. inovacijo s komercialnim potencialom iz javne raziskovalne organizacije. Prejeli sta jih inovaciji s področja fluorescence in žilnih opornic, za katerima stojita ekipi raziskovalcev z Instituta Jožef Stefan (IJS).

Raziskovalci Andrej Seljak, Rok Dolenec, Rok Pestotnik, Matija Milanič, Peter Križan in Samo Korpar so komisijo prepričali s predstavitvijo sistema za merjenje življenjskega časa fluorescence. Enakovredno nagrado je prejela ekipa v sestavi Ita Junkar, Metka Benčina, Rok Zaplotnik in Matic Resnik za novi postopek obdelave površin za medicinske pripomočke, zlasti žilne opornice.

Predstavljeni in nagrajeni tehnologiji imata jasno izraženo vrednost, ki prinaša potencialno visoko vrednost za industrijo, kar je podprto z usposobljeno ekipo, ki ima ključne veščine in znanja ter vzpostavljene partnerske vezi za uspešno izpeljavo tržnih aktivnosti, so sporočili iz Centra za prenos tehnologij in inovacij Instituta Jožef Stefan kot glavnega organizatorja omenjene konference.

Poleg denarne ima nagrada tudi simbolično vrednost, saj spodbuja interes investitorjev, poslovnih partnerjev in novih sodelavcev pri prodoru na trg, še poudarjajo v centru.

Ocenjevalno komisijo so sestavljali Jon Wulff Petersen (Plougmann Vingtoft), Matthias Keckl (Fraunhofer Technologie-Transfer Fonds), Nina Urbanič (Slovenski podjetniški sklad) ter Gregor Klemenčič, glavni raziskovalec v podjetju Phillips in ustanovitelj ter direktor podjetja Deep Innovations na Nizozemskem.

Nagrada za najboljšo invencijo oz. inovacijo s komercialnim potencialom iz javne raziskovalne organizacije se v okviru mednarodne konference za prenos tehnologij podeljuje že 13 let, začelo se je torej leta 2009. V tem obdobju je Center za prenos tehnologij in inovacij na IJS zagotovil izplačilo preko 55.000 evrov nagrad zmagovalnim ekipam iz javno-raziskovalnih organizacij.

Doslej so za nagrado kandidirali raziskovalci iz naslednjih javnih raziskovalnih organizacij: Univerza v Ljubljani, Kemijski inštitut, Nacionalni inštitut za biologijo, Univerza v Mariboru, Univerza v Beogradu, Mednarodna podiplomska šola Jožefa Stefana, Kmetijski inštitut Slovenije ter Institut Jožef Stefan (IJS).

Lansko leto je zmagovalna ekipa združevala raziskovalce treh organizacij: IJS, Nacionalnega inštituta za biologijo ter Univerze v Ljubljani. Komisija je kot inovacijo z največjim tržnim potencialom prepoznala novo tehnološko rešitev za sterilizacijo vode VirOut, ki lahko v velikem obsegu, na okolju prijazen način, uničuje v vodi prisotne škodljive mikroorganizme.

Mednarodna konferenca za prenos tehnologij predstavlja letni nacionalni dogodek Konzorcija za prenos tehnologij iz javnih raziskovalnih organizacij v gospodarstvo, ki je sofinanciran s strani ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Slovenskega podjetniškega sklada ter Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Glavni organizator konference je Center za prenos tehnologij in inovacij IJS, ki je tudi koordinator Konzorcija za prenos tehnologij iz javnih raziskovalnih organizacij v gospodarstvo. Obenem je nacionalni koordinator mreže Enterprise Europe Network, ki malim in srednjim podjetjem pomaga pri mednarodnem poslovnem sodelovanju, inovacijah, prenosu znanja in tehnologij ter pri sodelovanju v programih EU.