STAznanost

Objavljen razpis za ponudnike tehnoloških rešitev za izboljšanje počutja starejših odraslih

Izola, 20. oktobra - Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE je skupaj s partnerji objavil javni razpis za ponudnike tehnoloških rešitev za izboljšanje počutja starejših odraslih. Na razpis se lahko do 31. decembra prijavijo mikro, mala in srednje velika podjetja, samostojni podjetniki in industrijske organizacije.

Kot so danes sporočili iz inštituta InnoRenew CoE, se v Sloveniji izvaja pilotna raziskava projekta Pharaon, ki jo financira Evropska komisija in ki proučuje nove rešitve za izboljšanje razmer ter dobrega počutja starejših v domovih za starejše, bolnišnicah in drugih prostorih, kjer ti preživijo veliko časa. Partnerji projekta so nedavno objavili javni razpis za ponudnike tehnoloških rešitev, s katerimi lahko prispevajo k izboljšanju počutja starejših odraslih.

Z raziskavami v sklopu projekta želijo izboljšati dostojanstvo in dobro počutje starejših odraslih ter povečati njihovo neodvisnost z zagotavljanjem izboljšanih rešitev za pametno in aktivno življenje. Do sedaj so že ustvarili začetno platformo, z javnim razpisom pa ponujajo priložnost še drugim ponudnikom, da prispevajo k projektu svoje tehnologije, s čimer dokažejo, da so njihove rešitve združljive z odprto platformo projekta Pharaon in hkrati podpirajo trenutni razvoj in izboljšanje celotnega ekosistema Pharaon.

Cilj je namreč obstoječo platformo nadgraditi in razširiti z naborom prilagodljivih in interoperabilnih odprtih platform, ki ponujajo napredne storitve, naprave in orodja, vključno z internetom stvari, robotiko, umetno inteligenco, upravljanjem podatkov, računalništvom v oblaku, pametnimi nosljivimi elektronskimi napravami in pametno analitiko.

Za prijavitelje so na voljo sredstva v višini milijona evrov, ki pa jih bodo predvidoma razdelili med 20 projektov. V pripravi je tudi spletni seminar, ki bo razjasnil vsa vprašanja o postopku javnega razpisa in o tehničnih zahtevah ponujenih rešitev.

Projekt Pharaon, ki združuje 42 mednarodnih partnerjev, financira Evropska komisija v okviru programa za financiranje raziskav in inovacij Obzorje 2020. Projektu je namenila približno 18,5 milijona evrov. Del projekta v Sloveniji vodi raziskovalni inštitut InnoRenew CoE, ki v sodelovanju z Domom za upokojence v Izoli izvaja prve pilotne raziskave na tem področju v Sloveniji. V raziskavi sodelujeta tudi lokalna partnerja SenLab in Ericsson Nikola Tesla, ki sta ključna pri zagotavljanju tehnološke podpore, ter Nacionalni inštitut za zdravje.