STAznanost
Medicina in zdravje

Raziskovalni dosežek z obetom številnih možnosti uporabe v biomedicinski diagnostiki

Ljubljana, 22. oktobra - Raziskovalec Uroš Tkalec z Inštituta za biofiziko Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani je v sodelovanju z ameriškimi raziskovalci v ugledni znanstveni reviji Science Advances objavil članek o novem tipu spolzkih poroznih površin za mikrofluidične aplikacije na osnovi tekočih kristalov. Gre za dosežek, ki obeta številne možnosti uporabe v biomedicinski diagnostiki.

Članek, katerega soavtor je Tkalec, je nastal v sodelovanju z ameriškimi raziskovalci z univerz Ohio State University, Harvard University, University of Waterloo in University of Michigan, so sporočili iz ljubljanske medicinske fakultete.

Avtorji poročajo o neodvisni kontroli premikanja in spreminjanja kemijske sestave mikrolitrskih kapljic vode na tankih plasteh tekočega kristala s temperaturno nastavljivimi mezofazami. Rezultati eksperimentov kažejo, da na drsenje vodnih kapljic primarno vpliva pozicijski red tekočekristalnih molekul ob stični plasti, medtem ko je prenos kemikalij med nemešljivima tekočinama odvisen od orientacijske urejenosti mezofaze.

S kontroliranim zaporedjem faznih prehodov med smektično, nematsko in izotropno mezofazo lahko selektivno premikamo kapljice po nagnjeni površini, sprožamo izpust enkapsuliranih mikrodelcev in ionov iz tekočekristalne podlage v vodo in na ta način očistimo površino, so zapisali v medicinski fakulteti.

"Izkaže se, da lahko polzeče kapljice vode na takih površinah izjemno učinkovito odstranjujejo ione težkih kovin, kar obeta številne možnosti uporabe v biomedicinski diagnostiki, na primer pri sproščanju aktivnih snovi, dostavi učinkovin in pri izdelavi kapljičnih mikroreaktorjev," še pojasnjujejo.

Članek se nahaja na spletni povezavi https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.abi7607.