STAznanost

Na Akademiji strojništva podelili nagrade izstopajočim posameznikom

Ljubljana, 28. oktobra - V Ljubljani je v organizaciji Zveze strojnih inženirjev Slovenije danes potekala Akademija strojništva, na kateri so podelili nagrade izstopajočim posameznikom na področju inženirstva. Za globalno prodornost sta nagradi prejela Igor Stanonik iz podjetja Polycom in Marino Furlan iz Inra lightinga, profesor Alojz Poredoš pa je prejel nagrado za življenjsko delo.

Podpredsednik poslovnega odbora podjetja Polycom Igor Stanonik je podjetje ustanovil z bratom Iztokom, družinsko podjetje pa je nato zraslo. "S selitvijo v nove prostore, robotizacijo in z ustanovitvijo lastnega oddelka orodjarne so začeli izdelovati orodje za lastne potrebe, pozneje so vzpostavili tudi razvojno skupino za razvoj lastnih izdelkov ter raziskav na področju materialov, tehnologij in procesov informacijske tehnologije," so zapisali v zvezi strojnih inženirjev.

V družinskem krogu je poslovno pot začel tudi predsednik Intra lightinga Marino Furlan. "Od garažne izdelave luči za svoje prijatelje je prešel do ustvarjanja svetlobe in proizvodnje arhitekturnih svetil ter nudenja svetlobnih rešitev za podjetja, kot so Facebook, Microsoft in Ferrari," je v obrazložitvi strnila zveza.

Nagrado za življenjsko delo je za "požrtvovalno" delovanje na področju inženirstva in strojništva prejel Poredoš, ki je na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani leta 1992 ustanovil Laboratorij za hladilno tehniko. Poredoš je po pojasnilih zveze raziskovalne dosežke vztrajno širil v industrijo ter tako gradil temelje uspešnega inženirskega sodelovanja med akademsko in gospodarsko sfero.

Poleg podelitve nagrad je na današnji akademiji potekala tudi okrogla miza z naslovom S povezovanjem do trajnostnih rešitev. Raziskovalci iz akademskega in industrijskega okolja so v prispevkih predstavili svoja spoznanja, ki so jih objavili v posebni številki revije Svet strojništva, podelili pa so tudi posebno priznanje za uspešen prenos znanj in izkušenj, ki ga je prejel Iztok Podkrižnik iz podjetja Podkrižnik.

Akademija strojništva inženirje povezuje že več kot 10 let in s tem opozarja na pomembnost inženirskega poklica, so še zapisali v sporočilu za javnost.