STAznanost
Humanistika in družboslovje

Izkopavanja v rimskem amfiteatru v Veliki Britaniji razkrila podrobnosti o gradnji

London, 31. oktobra - Med izkopavanji v rimskem amfiteatru v kraju Richborough v Kentu so arheologi med drugim odkrili dokaze o obstoju celice, v katero so zapirali tiste, ki so nato morali stopiti v areno. Odkrili pa so tudi sledove poslikave, kar je prvi tak primer v Veliki Britaniji, je razkrila organizacija English Heritage.

V rimskem amfiteatru v Richboroughu so po pisanju dpa potekali boji z divjimi živalmi, usmrtitve in gladiatorski boji. Na podlagi najdb, kot so živalske kosti, novci in koščki lončevine, arheologi domnevajo, da je bilo območje naseljeno vse do konca rimske vladavine na prelomu iz 4. v 5. stoletje.

Med izkopavanji so naleteli tudi na skoraj popolnoma ohranjeno okostje načrtno pokopane rimske mačke in sledove poslikave na ometu stene arene. Gre za prvi znani primer poslikave na kateremkoli rimskem amfiteatru v Veliki Britaniji, navajajo pri English Heritage.

Nedavna odkritja prinašajo dodatne dokaze, da je bil Richborough pomembna rimska naselbina v Veliki Britaniji. Izkopavanja so razkrila še nekaj podrobnosti o tem, kako je bila zgrajena. Arheologi menijo, da je bil zunanji zid arene širok do šest metrov in narejen iz ruše, medtem ko je bil notranji zid zgrajen iz apnenčastih blokov, med seboj povezanih z malto, in je bil tudi ometan. Na njem so odkrili sledove barve, nekoč živahno rdeče in modre, kar je prvi tak primer v Veliki Britaniji.

Kot navajajo pri English Heritage, je odkritje apnenca in ruše kot gradbenih materialov izjemno in priča o tem, da je bil amfiteater morda zgrajen na začetku rimskega obdobja, v 1. stoletju našega štetja.

Paul Pattison iz English Heritage je povedal: "Od nekdaj smo vedeli, da je bila rimska utrdba v Richboroughu pomemben kraj za Rimljane do samega konca njihove vladavine. Sedaj pa smo uspeli zbrati dokaze, da je bil do samega konca naseljen tudi velik del mesta zunaj utrdbe."

Izkopavanja so del obsežne prenove na območju arheološkega najdišča. Potekala bodo čez zimo. Po prenovi bo arheološko najdišče za javnost vrata ponovno odprlo prihodnje poletje.