STAznanost

Mariborska ekipa z najboljšim študentskim projektom s področja informatike

Maribor, 3. novembra - Na tekmovanju za najboljši študentski projekt na področju informatike, ki je potekal v okviru letošnjih Dnevov slovenske informatike, je zmagala ekipa študentov in študentk s Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) Univerze v Mariboru. Sestavljali so jo Nina Planinšek, Marko Gluhak, Nika Jeršič in Leon Abraham.

Zmagali so s projektom Društvo SOS, ki naslavlja problematiko nasilja nad ženskami in otroki, ki v času epidemije samo še narašča. Interdisciplinarna ekipa študentov s treh študijskih programov je k projektu pristopila prostovoljno z namenom pomoči žrtvam nasilja, so sporočili z Univerze v Mariboru.

Z napotki strokovnjakov na tem področju in preučitvijo psihologije žrtev nasilja so ustvarili celovito rešitev, ki je temeljila predvsem na dobrem uporabniškem vmesniku, poudarku na zasebnosti žrtev, hitremu iskanju pomoči in možnosti hitre vzpostavitve prvih stikov med društvom in žrtvami.

Ker je ekipa v celoti sestavljena iz tutorjev, je pomemben del projekta tudi izobraževanje. Ob koncu projekta bodo namreč društvo naučili, kako upravljati portal, žrtve pa uporabe. Slednje bodo dosegli s pomočjo namenskih strani in prijaznih napotkov tekom brskanja po strani.

"S tem je ekipa prostovoljno združila znanje z več področij in informatiko uporabila za dobro družbe. Kot so na konferenci povedali, si upajo trditi, da bodo s to rešitvijo pomagali žrtvam nasilja narediti njihov prvi in najtežji korak, in sicer poiskati pomoč ter poklicati Društvo SOS Telefon," so še sporočili s fakultete.