STAznanost

Začetek tekmovanja za nagrado za sodelovanje javnosti pri raziskavah

Bruselj, 4. novembra - Evropski raziskovalni svet (ERC) je danes zagnal drugo tekmovanje za nagrado za sodelovanje z javnostjo pri raziskavah. Cilj je prepoznati prejemnike sredstev ERC, ki so dokazali odličnost pri vključevanju javnosti izven svojega znanstvenega področja in pri sporočanju o raziskavah, ki so financirane s strani EU.

Tri nagrade v vrednosti 10.000 evrov bodo dodeljene znanstvenikom, ki so bili najuspešnejši pri vključevanju javnosti v oblikovanje, izvajanje ali razširjanje dejavnosti, ki jih financira ERC, na področjih, kot so cepiva in podnebne spremembe, so danes sporočili iz Bruslja.

"Evropejci se vse bolj zanimajo za znanost. Po podatkih nedavne raziskave Eurobarometer jih več kot 50 odstotkov meni, da morajo znanstveniki bolje sodelovati z javnostjo," je ob tem pojasnila evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel.

Prejemniki sredstev ERC lahko po njenih besedah pomagajo izpolniti ta pričakovanja in svoje raziskave približajo državljanom. "Njihovo sodelovanje bo ključno, če se želimo učinkovito soočiti s sedanjimi in prihodnjimi izzivi na področju javnega zdravja, podnebnih sprememb in digitalne preobrazbe. Upam, da bo to navdihnilo več znanstvenikov in bodo sledili njihovim korakom," je dodala komisarka.

Do sodelovanja na tekmovanju so upravičeni prejemniki sredstev ERC. Rok za oddajo prispevkov je 3. februar 2022, zmagovalci pa bodo julija razglašeni na EuroScience Open Forum (ESOF). Do drugega tekmovanja prihaja po tem, ko je ERC lani uspešno izvedel poskusno tekmovanje.