STAznanost

Bliža se Evropski festival znanosti

Ljubljana, 4. novembra - V Slovenski znanstveni fundaciji (SZF) so danes napovedali izvedbo Evropskega festivala znanosti, ki bo v digitalni obliki potekal med 9. in 11. novembrom. Festival z obsežnim programom in številnimi tujimi gosti bo manifestacija najboljšega, kar Evropejci premoremo v zvezi z znanostjo in njeno popularizacijo, navajajo v SZF.

Kot sta poudarila direktor SZF Edvard Kobal in direktor festivala Andraž Ivšek, so k sodelovanju v festivalu pritegnili sorodne nacionalne in vseevropske institucije, ki zagovarjajo in promovirajo odličnost v znanosti, izvajajo popularizacijske procese ter osveščajo državljane o pomenu znanosti v vsakdanjem življenju.

Med sodelujočimi institucijami, ki bodo tekom festivala predstavljale svoje aktivnosti, so tudi britanska Kraljeva družba, Evropska akademija znanosti in umetnosti iz Salzburga ter povezovalno telo švicarskih akademij umetnosti in znanosti iz Berna.

Dogodki in predstavitve, ki se bodo zvrstili tekom treh festivalskih dni, so tematsko razdeljeni. Rdeča nit prvega dne bo vprašanje aktualne vloge znanosti v evropskem prostoru, drugi dan pa bo posvečen predvsem temam vezanim na dojemanje znanosti, tehnologije in inovacij med Evropejci. Zadnji dan bo v celoti posvečen znanstvenim vsebinam v medijih in medijske popularizacije znanosti nasploh, sporočajo organizatorji.

Kot so zapisali v SZF, želijo z organizacijo Evropskega festivala znanosti tudi prispevati k slavljenju letošnjih jubilejev, od 30. obletnice državne samostojnosti do 25. obletnice internacionalizacije delovanja SZF.

Prav tako v SZF želijo s prireditvijo prispevati k sooblikovanju skupnega evropskega raziskovalnega prostora ter povezovanju tistih oseb in institucij, ki "se zavzemajo za znanost, ki je odprta za vse evropske raziskovalce, ki to želijo in zmorejo; ki si prizadevajo za odpravo ovir in niš v nacionalnih in nadnacionalnih sistemih znanstvenoraziskovalne dejavnosti".

Dogodek bo potekal v angleškem jeziku, podrobnosti programa pa bodo organizatorji oznanili v prihodnjih dneh.