STAznanost
Naravoslovje in tehnika

V okviru projekta Okusi morje 2 izdali knjigo in izvedli več delavnic

Koper, 7. novembra - Projekt Okusi morje 2, ki se osredotoča na pridelavo školjk na naravi prijazen način, je v zaključni fazi. Lani so v okviru projekta izdali posebno publikacijo, temu pa je sledilo 20 delavnic. Zadnja faza projekta je obsegala produkcijo video predstavitev in intervjujev, ki bodo skupaj z vsebino knjige objavljeni na posebni spletni strani.

Školjka mediteranska klapavica je ena najbolj razširjenih školjk v Evropi, še posebej je pomembna zaradi svoje razširjenosti v gojiščih celotnega Sredozemlja. Ideja za projekt se je razvila prav zaradi nepoznavanja slovenske klapavice. Mnogi namreč ne vedo, da tudi v Sloveniji gojimo visoko kakovostne klapavice. Gre za zelo zdravo živilo, ki je vsem cenovno dostopno, so ob tej priložnosti zapisali v Znanstveno raziskovalnem središču (ZRS) Koper.

Pred letom dni so v okviru projekta, ki ga je vodila Suzana France v sodelovanju z ZRS Koper kot edinim partnerjem, izdali publikacijo Okusi morje 2. Ta zajema široko paleto povezanih tem, kot so tradicionalna pridelava školjk in sodoben razvoj, učinki pridelave na okolje in na biotsko raznovrstnost, biokemična sestava školjk, zdravstvene koristi, povezane z rednim uživanjem školjk, poleg tega pa vsebuje tudi tradicionalne in nove kulinarične recepte.

Izdaji knjige je sledilo 20 delavnic, ki so bile izvedene kot učilnice na morju. Zadnja faza projekta je obsegala produkcijo video predstavitev in intervjujev, ki bodo skupaj z vsebino knjige Okusi morje 2 objavljeni na spletni strani www.okusimorje.info. Spletna stran bo tudi po zaključku projekta ostala informativni vir o slovenski pridelavi školjk in sorodnih tematikah, so dodali v ZRS Koper.

Projekt izvajajo v sklopu LAS Istra, sofinancirata pa ga EU iz Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo in Republika Slovenija.