STAznanost
Medicina in zdravje

S 3D tiskalniki do napredka v medicini in avtomobilski industriji

Maribor, 13. novembra - Univerza v Mariboru je v okviru projekta RIUM pridobila tri naprave, ki omogočajo 3D tiskanje. Tako bodo možne raziskave na področju razvoja novih materialov in tehnologij izdelave, predvsem bolniku prilagojenih medicinskih pripomočkov in vsadkov ter zapletenih izdelkov v avtomobilski in aeronavtični industriji.

Projekt RIUM - Nadgradnja nacionalnih raziskovalnih infrastruktur omogoča mariborski univerzi skoraj 29 milijonov evrov za nakup sodobne raziskovalne infrastrukture.

Najnovejša dobava obsega tri naprave, ki omogočajo 3D tiskanje kovinskih izdelkov, 3D tiskanje plastičnih izdelkov in plazemsko ultrazvočno atomizacijo oziroma izdelavo praškastih materialov za 3D tisk, so pred dnevi sporočili z univerze.

Z omenjeno opremo bodo med drugim izvajali raziskave obnašanja materialov in toplotnih vplivov med laserskim taljenjem ter razvijali nove zlitine, ki jih s klasičnimi metalurškimi postopki ni mogoče narediti. Prve raziskave bodo namenjene razvoju novih zlitin titana in tantala, ki imajo zaradi svoje biokompatibilnosti velik potencial v ortopediji.

Igor Drstvenšek s fakultete za strojništvo je pojasnil, da bodo s tem paketom opreme lahko izdelovali povsem nove materiale, ki doslej niso obstajali. "Med drugim so za nas zanimive zlitine magnezija kot materiala, ki je zelo uporaben na področju travmatologije, na primer za ploščice za sestavljanje polomljenih kosti, ki jih potem ni treba odstraniti iz telesa, saj se razgradijo," je povedal.

Projekt RIUM sofinancirata ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Zajema nabavo nove vrhunske znanstvenoraziskovalne opreme, ki bo umeščena v obstoječe objekte univerze. S tem bo po napovedih bistveno nadgrajena obstoječa raziskovalna infrastruktura na področjih naprednih materialov in tehnologij, zdravja in varne hrane ter pametnih energetskih in krožnih sistemov.