STAznanost

V New Yorku festival Znanost v gledališču v izvedbi Tjaše Ferme

New York, 12. novembra - V gledališču The Cell v Chelsii na Manhattnu poteka festival znanost v gledališču, ki ga organizira slovenska igralka in producentka Tjaša Ferme. Na zadnji festivalski dan v nedeljo bodo uprizorili predstavo Eden (Raj), v kateri se poleg igralk Tjaše Ferme in Gaje Višnar predstavlja tudi slovenska znanstvenica Polona Šafarič Tepeš.

Predstava dramatičarke Wi-Moto Nyoka temelji na osebni izkušnji Polone Šafarič Tepeš, doktorske kandidatke v molekularni biologiji, pri raziskavah otroškega raka v Laboratoriju Cold Spring Harbor v New Yorku.

Festival, ki združuje gledališke ustvarjalce z znanstveniki ter gledališča z novimi tehnologijami, ob večerih ponuja dramske uprizoritve, ki jim sledijo okrogle mize, v sklopu festivala pa odpirajo tudi razstave in predstavljajo različne znanstvene projekte. Tako bo v soboto na sporedu "koncert" organizacije Brainrap, ki s pomočjo računalniške tehnologije prevaja možganske valove v rap glasbo.

"Festival Znanost v gledališču je priložnost, da se skupaj učimo in razpravljamo o tem, kako je mogoče novo tehnologijo uporabiti na področju uprizoritvenih umetnosti v času po globalni pandemiji. Obenem je festival tudi priložnost za zmanjšanje pristranskosti na podlagi spola," je sporočila umetniška vodja newyorške gledališke skupine Transforma Theater Tjaša Ferme.

Za revijo Forbes pa je povedala, da festival na viden način združuje znanost in tehnologijo. "Znanost je tradicionalno stran od javnega pogleda. Namen je, da pridejo mladi podjetniki ter razmišljajo o globljih vprašanjih in morda dobijo tudi navdih za nove tehnološke izdelke v umetnosti," je poudarila.

Festival poteka v znamenju žensk, dela dramatičark bodo na odru predstavljale igralke. Gre za prispevek gledališča k opolnomočenju žensk v znanosti, tehnologiji, inženiringu in matematiki.

Festival bo uvedla drama Affinity (Naklonjenost), ki jo je napisala Alexis Roblan po navdihu odkritij raziskav direktorice nastajajočih medijskih tehnologij na newyorški univerzi CUNY Heidi Boisvert. Znanstvenica raziskuje, kako se človeški možgani in telesa odzivajo na medije. Dogajanje drame je postavljeno v prihodnost, kjer medijska podjetja ustvarjajo naracijo, ki se spreminja na osnovi posameznega predstavnika občinstva.

V soboto bo na sporedu predstava dramatičarke romunskega rodu Saviane Stanescu z naslovom Zebra 2.0, ki pripoveduje zgodbo o nezakonitem priseljencu, ki se spoprijatelji z umetno inteligenco. Predstava temelji na delu newyorške znanstvenice Niki Athanasiadou, katere delo se osredotoča na razvoj zdravstvenih rešitev s pomočjo umetne inteligence.