STAznanost

Z Ljubljanskega gradu zaključna konferenca o slovenskem elektronskem arhivu

Ljubljana, 17. novembra - Na Ljubljanskem gradu se bo s prenosom na YouTubeu začela dvodnevna konferenca o vzpostavitvi slovenskega elektronskega arhiva e-ARH.si. Na njej bodo predstavili rezultate projekta, ki ga s podporo evropskih sredstev izvaja Arhiv RS skupaj s šestimi regionalnimi arhivi - iz Maribora, Celja, Ptuja, Ljubljane, Nove Gorice in Kopra.

Na dvodnevni virtualni konferenci bodo po besedah vodje projekta e-ARH.si Tatjane Hajtnik predstavili ključne rezultate tega šestletnega projekta, ki ga je epidemija nekoliko zamaknila in se bo zaključil konec prihodnjega leta. Predstaviti jih želijo tako ustvarjalcem arhivskega gradiva kot arhivom in končnim uporabnikom.

"Za vsakega od teh smo zbrali ključne rezultate, za končne uporabnike je to virtualna arhivska čitalnica, ki omogoča dostop do arhivskega gradiva na oddaljen način, denimo od doma, za ustvarjalce pa programsko orodje urejevalnik SIP, s katerim pripravijo in izročijo gradivo v arhive," je pojasnila za STA. Sicer pa je konferenca po njenih besedah namenjena predstavitvi vzpostavljanja arhiva in opravljenega dela.

Rešitve, ki jih bodo prikazali, po njenih navedbah delujejo od septembra letos, odkar je dostopna virtualna arhivska čitalnica (VAČ) na spletni strani vseh sedmih arhivov, kjer lahko državljani iščejo gradivo.

"V primeru, da se v portal prijavijo z denimo digitalnim potrdilom ali uporabniškim računom, pa lahko gradivo tudi naročajo, ni več potrebno obiskovati arhivskih čitalnic. Načeloma jim potem naročeno gradivo z orodji, ki smo jih razvili v projektu, tudi zapakirajo in posredujejo po različnih komunikacijskih kanalih," je pojasnila Tatjana Hajtnik. Izjema je po njenih besedah slovenski film, pri katerem v primeru morebitnih še veljavnih avtorskih pravic pošiljanje ni mogoče.

"Zadeva ni tako enostavna, ker se ne pogovarjamo samo o obliki pdf. Največji zalogaj je bil, da so uradne evidence ali registri ponavadi v obliki podatkovnih baz, te pa potrebujejo tudi aplikacije. V projektu smo razvili določene rešitve, da lahko končnim uporabnikom te podatke ponudimo na primerljiv način, kot je bilo prej mogoče v izvornih okoljih, a brez aplikacij. Najtežje je bilo, da naših izdelkov, ki smo jih načrtovali, nismo mogli kopirati od drugod ali jih prilagajati," je povedala vodja projekta.

Rdeča nit celotnega projekta pa je po njenih besedah bila, da so vse rešitve prilagojene ranljivim skupinam - slepim, slabovidnim, gluhim in naglušnim.

Na konferenci pričakujejo tudi državnega sekretarja vladne službe za digitalno preobrazbo Petra Geršaka in direktorja Arhiva RS Bojana Cvelfarja. V četrtek bo na sporedu še okrogla miza.

"Informacijska rešitev e-ARH.si predstavlja več kot le digitalno hrambo elektronskega arhivskega gradiva. V sebi združuje ambiciozne informacijske rešitve, ki posegajo v vse življenjske cikle arhivskega gradiva; od njegovega nastanka pri ustvarjalcih, prenosa v javne arhive in zagotovitve njegove dolgoročne hrambe, do dostopnosti in uporabe," so zapisali pripravljavci projekta. Njegov pomen za prihodnost varstva slovenske arhivske kulturne dediščine je prepoznala tudi Evropska unija, saj jim je iz evropskega socialnega sklada uspelo pridobiti 80-odstotno sofinanciranje. Projekt je sicer vreden štiri milijone evrov.