STAznanost

Direktor Kemijskega inštituta: Cepljenje je najpomembnejši ukrep za izhod iz epidemije

Ljubljana, 16. novembra - Direktor Kemijskega inštituta Gregor Anderluh je v sporočilu za javnost državljanke in državljane pozval, naj se cepijo proti covidu-19. Kot je poudaril, so cepljeni bolj zaščiteni in se redkeje okužijo, če zbolijo, pa so simptomi bolezni blažji. Po njegovih besedah je cepljenje še vedno najpomembnejši ukrep za izhod iz epidemije.

Anderluh je poudaril tudi pomembnost striktnega upoštevanja zaščitnih ukrepov. Opozoril je, da hujše zdravstvene krize v samostojni Sloveniji še ni bilo. Zdravstveni sistem pa bo zdržal le, "če se bomo vsi skupaj potrudili za omejevanje širjenja okužb".

Kot je zapisal, bomo kot družba v boju z epidemijo covida-19 uspešni le, če se bomo naslonili na znanost in znanstvena dognanja. povezana s koronavirusno boleznijo. "Cepljenja so do zdaj v zgodovini rešila največ življenj, zakaj jim ravno zdaj ne zaupamo? Zakaj zaupamo v zdravila za nižanje krvnega tlaka, za nižanje ravni holesterola, zdravilom proti glavobolu, cepivom pa ne?" se je vprašal.

Ob tem je dodal, da razume nezaupanje in strah pred neznanim, vendar je zdaj informacij o virusu in učinkovitosti cepiv vedno več. Imamo namreč vzpostavljene vire informacij in visoko usposobljene vrhunske strokovnjake s področja imunologije in medicine, ki lahko pomagajo pri pojasnjevanju dilem.

"Če imate kakršnokoli vprašanje glede cepiv, nam ga lahko pošljete na koronavirus@ki.si in naši strokovnjaki vam bodo lahko odgovorili glede zadnjih znanstvenih dognanj," je še zapisal Anderluh.