STAznanost

Univerze in inštituti s skupnim pozivom k cepljenju

Ljubljana/Koper, 18. novembra - Članice Rektorske konference in člani Koordinacije samostojnih raziskovalnih inštitutov Slovenije so sprejeli skupni poziv k cepljenju proti covidu-19. V sporočilu za javnost so poudarili pomen skupnega boja proti epidemiji covida-19. Ko iščete odgovore na vprašanja v zvezi z epidemijo in cepljenjem, iščite verodostojne vire informacij, so pozvali.

Univerze in inštituti so pozvali k zaupanju v znanost. Opozorili so, da je v času koronavirusa vprašanje zaupanja v znanost dobilo še večji pomen. Kot so zapisali, so cepiva eden ključnih znanstvenih dosežkov, ki so doslej rešila več življenj kot katerokoli drugo zdravilo. "Po svetu so izkoreninila vrsto nevarnih, smrtonosnih bolezni, kot so otroška paraliza, ošpice in črne koze. Še pred pojavom koronavirusa so cepiva vsako minuto rešila več kot pet življenj in tako preprečila do tri milijone smrti na leto," so sporočili.

Obvladovanje epidemije so predstavniki univerz in inštitutov primerjali z demokracijo, "ki deluje samo, če sodelujemo vsi in vsi upoštevamo dogovorjena načela". Hkrati so opomnili, da vsi ne moremo soditi o vsem, pač pa so izvoljeni predstavniki pristojni za zakonodajo, sodniki za sodstvo, zdravniki in zdravstveni strokovnjaki pa za zdravje.

Ob so poudarili, da lahko zdravje posameznika zagotovi zdravje drugega. "Zato predlagamo, da razmišljanje o zlih namenih in t. i. nacionalni razklanosti zamenjamo s prizadevanji za našo varnost in zdravje," so pozvali. Na tej poti imamo s cepljenjem po njihovem prepričanju bistveno več možnosti.

Pozvali so tudi k spoštovanju zaščitnih ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije koronavirusa. Ob tem so spomnili na primanjkljaj zdravstvenega osebja, ki v bolnišnicah skrbi za covidne bolnike. "Lahko jim pomagamo. Z odgovornim ravnanjem do sebe, do najbližjih, do družbe," so poudarili.

Pod poziv so podpisane ljubljanska, mariborska, primorska in novogoriška univerza, pa tudi vrsta raziskovalnih inštitutov, med njimi Znanstveno raziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU), Kemijski inštitut, Institut Jožef Stefan, Nacionalni inštitut za biologijo in druge znanstvene inštitucije.