STAznanost
Humanistika in družboslovje

Nagradi Icom Slovenija za razstavo La Doctora in trienale EKO 8

Ljubljana/Brežice, 18. novembra - Nagrado Icom Slovenija za delo na mednarodnem področju prejme Slovenski etnografski muzej (SEM) za projekt La Doctora: Življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju. Nagrado za promoviranje vsakoletne izbrane Icomove teme pa prejme Umetnostna galerija Maribor za projekt EKO 8 Mednarodni trienale umetnost in okolje, Pismo za prihodnost.

Razstava La Doctora, ki je še do 2. januarja na ogled v SEM, predstavlja ključna dela Branislave Sušnik in njene odprave med staroselska ljudstva Paragvaja. Hkrati pripoveduje zgodbi o staroselskih skupnostih Chaca in vzhodno- paragvajskega gozda ter savane. Temelj razstavnega projekta ob vključevanju institucij iz EU in Latinske Amerike je bilo sodelovanje med SEM in Etnografskim muzejem dr. Andres Barbero v Asuncionu v Paragvaju.

Celoten razstavni projekt je bil zasnovan v skladu s sodobnimi muzeološkimi načeli, s poudarkom na digitalni dostopnosti ob odprtju in upoštevanju pomembnosti spletne dosegljivosti v trenutni (post)koronski situaciji ter mednarodnem sodelovanju. Projekt je bil umeščen v mrežo prireditev ob 100-letnici rojstva Branislave Sušnik tako v Sloveniji kot Paragvaju.

Kot piše v utemeljitvi, projekt na mednarodni ravni odpira vprašanje ohranjanja kulture staroselskih ljudstev Paragvaja ter okoljevarstvene problematike in obiskovalce nagovarja k razmisleku o univerzalnih izzivih sodobne civilizacije in sveta. S tem uresničuje pomembno vlogo muzejev pri opozarjanju na okoljske spremembe in v odnosu do muzejskih predmetov iz drugih kontinentov.

Pri projektu so sodelovali Tanja Roženbergar (vodja projekta), Mojca Marija Terčelj, Danijela Grgić in Jasna Kralj Pavlovec.

Umetnostna galerija Maribor (UGM) se z Mednarodnim trienalom umetnost in okolje posveča osrednjim izzivom našega časa, tveganju globalne okoljske katastrofe in zaostrovanju neenakosti po svetu ter izpostavlja potencial umetnosti znotraj novih etičnih zavez. Trienale je bil zasnovan z zamislijo, da postane mednarodna platforma na presečišču umetnosti, politične ekologije in okoljske pravičnosti.

V tokratni izdaji trienala je UGM k sodelovanju povabila kuratorja Alessandra Vincentellija, ki je razstavo naslovil Pismo za prihodnost. Gre za poetično gesto, ki nas opominja na naloge, ki so pred človeštvom. Za razstavo so bila izbrana dela 25 umetnikov in umetnic, ki jih povezuje zamisel pravične planetarnosti in razmisleka o prihodnosti.

Aktivnost UGM v okviru novo zamišljenega trienala sproža mednarodni dialog v kontekstu prepletanja umetnosti in ekologije, povezuje umetnost z drugimi najrazličnejšimi aktivnostmi razmisleka o ekološko vzdržni in družbeno pravični prihodnosti človeštva, od aktivističnih do umetniških in znanstvenih. Vse to se zrcali tudi v obrazstavnem programu trienala, piše v utemeljitvi.

Pri projektu so sodelovali Simona Vidmar (vodja projekta EKO 8), Jure Kirbiš in Breda Kolar Sluga.

Nagrade bodo podeljene v petek v Posavskem muzeju Brežice.